x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se îngroaşă gluma: liderii Senatului şi Camerei Deputaţilor îi cer omologului ungar să îşi amâne vizita în România

Se îngroaşă gluma: liderii Senatului şi Camerei Deputaţilor îi cer omologului ungar să îşi amâne vizita în România

de Mediafax    |    04 Iun 2012   •   13:51
Se îngroaşă gluma: liderii Senatului şi Camerei Deputaţilor îi cer omologului ungar să îşi amâne vizita în România

Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, i-au adresat o scrisoare presedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, in care apreciaza ca ar fi "utila" amanarea vizitei acestuia "pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale".

"Pentru Romania si Ungaria, existenta comunitatii maghiare din Transilvania si reprezentarea politica a acesteia pot constitui un liant puternic. Speram ca veti intelege ca, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic romanesc a reprezentantilor acestei comunitati sa fie libera de orice ingerinta", sustin in scrisoare presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, precum si presedintele Senatului, Vasile Blaga.

In finalul scrisorii se mentioneaza ca, "dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade", presedintii celor doua Camere ale Parlamentului considera "utila amanarea vizitei" pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale.

"Suntem convinsi ca o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neintelegeri si ar da expresie celor mai bune traditii de dialog si responsabilitate din relatiile noastre", se precizeaza in scrisoarea semnata de Blaga si Anastase.

In plus, cei doi lideri politici spun ca dificultatile cu care se confrunta cetatenii celor doua state "impun nevoia unor politici publice echitabile si curajoase, ferite de derapaje de orice natura". "Perioade precum cea pe care o traversam acum cer mai mult ca oricand disponibilitate pentru un dialog responsabil, moderat si constructiv care sa vizeze intarirea legaturilor dintre statele noastre si apararea intereselor comune ale cetatenilor nostri pe plan european si global. intr-un asemenea moment, Romania si Ungaria au ocazia de a demonstra ca isi inteleg obligatiile si responsabilitatile care decurg din subscrierea la un set de valori comune celor 27 de state membre ale Uniunii Europene", se mai arata in documentul citat.

Totodata, Vasile Blaga si Roberta Anastase ii transmit presedintelui Parlamentului ungar ca orice raportare directa contravine spiritului european al celor doua tari. "Am luat nota de intentia dumneavoastra de a vizita in perioada urmatoare unele localitati din Romania. intelegem si apreciem dorinta de a ramane in contact cu membrii comunitatii maghiare din tara noastra. Sunteti la fel de binevenit acum ca si in ocaziile trecute in care am avut placerea de a va intalni. Acestea fiind spuse, apreciem in mod deosebit daca implicarea domniei voastre ramane in cadrul bine definit al relatiilor noastre bilaterale. Orice raportare directa la procesul democratic intern este, in opinia noastra, in contrast cu spiritul european, fiind contraproductiva in raport cu nevoile si aspiratiile atat ale societatilor noastre, cat si ale minoritatii maghiare", se precizeaza in scrisoarea transmisa oficialului ungar.

Presedintele PCM Mures, Laszlo Gyorgy, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va sustine, marti, candidatii partidului in opt localitati din judet - printre care Targu Mures, Sighisoara, Acatari, Miercurea Nirajului si Sovata - si va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de inchidere a campaniei PCM la Targu Mures.

Acesta a adaugat ca vizita lui Kover nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni si ca spera ca lucrurile "se vor normaliza" dupa perioada alegerilor locale.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sambata, la Arad, ca presedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui sa fie prezent in campanie in Romania. Kelemen Hunor a spus acest lucru intrebat fiind daca este de acord ca Ungaria ar trebui sa-si ceara scuze Romaniei, in urma unor declaratii ale presedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecuta, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma sa aiba loc reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulata, ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa" a acestuia.

×