x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senat - Chix la antirasism

Senat - Chix la antirasism

de Monica Iordache Apostol    |    05 Oct 2005   •   00:00
Senat - Chix la antirasism

De Anul Nou al evreilor, senatorilor le-a trebuit doua ore de dispute, cateva apeluri nominale si o pauza de consultari ca sa adopte, la a doua incercare, cateva texte din ordonanta antirasism.

De Anul Nou al evreilor, senatorilor le-au trebuit doua ore de dispute, cateva apeluri nominale si o pauza de consultari ca sa adopte, la a doua incercare, cateva texte din ordonanta antirasism.

Categoric, senatorii au avut ieri o zi proasta. Dupa cateva apeluri nominale, au reusit cu greu sa adune suficiente voturi pentru aprobarea ordinii de zi, au avut apoi nevoie de doua ore, de alte apeluri nominale, o pauza de consultari si reluarea votului de cateva ori ca sa adopte cateva texte aflate in divergenta intre Senat si Camera Deputatilor la Ordonanta de Urgenta privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist si xenofob, li s-a stricat sistemul de vot, iar chiulangiii au fost cat pe ce sa primeasca o sanctiune. Cu aceste indeletniciri si-au trecut alesii cele patru ore ale sedintei de plen de ieri. Disputele cele mai mari le-a provocat ordonanta antirarism, care la prima vedere nu ridica probleme.

RESPINGERE. Cum senatorii PRM au votat impotriva, iar legea era una organica, alesii nu au strans cele 69 de voturi necesare adoptarii ei, asa ca a fost considerata respinsa. Ca sa salveze actul normativ, senatorul UDMR Peter Eckstein a propus sa fie adoptat mai intai fiecare articol in parte, pentru ca nu era nevoie de 69 de voturi ca sa treaca, iar votul final sa fie dat joi, cand speranta de cvorum este mai mare. Senatorii au acceptat aceasta formula, bineinteles dupa consultari, dar cand sa voteze... s-a stricat sistemul de vot. "Va rog sa scoateti cartele. Bagati acum cartelele", dirija vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, operatiunea de resetare a computerului.

REVENIRE. Intr-un final, cu chiu cu vai, cele cateva articole aflate in divergenta au fost adoptate, nu fara ca senatorii sa gaseasca cateva prilejuri sa se jigneasca reciproc. In schimbul de replici isterice, liderul senatorilor Aliantei D.A., Puiu Hasotti, s-a trezit comparat de peremistul Claudiu Tanasescu cu un fotbalist si i s-a spus ca "are mai multe nevrolii decat neuroni". Nici o paguba insa, Hasotti nu a reactionat, semn ca imunitatea la astfel de replici a crescut la alesi.

INFRACTORI. "Infractorul Berceanu sa se ridice in picioare sa-l vada si domnul Funar." Un asemenea apel, facut de Melescanu de la prezidiu, nu l-a putut decat amuza pe Radu Berceanu, care tocmai fusese catalogat astfel de Gheorghe Funar, pentru ca l-a lasat pe colegul Puiu Hasotti sa voteze cu cartela sa cat timp a lipsit din sala. In plus, Funar i-a cerut lui Melescanu sa-l reclame si pe Hasotti la Parchet, pentru ca si el e "infractor". Evident, disputa s-a terminat cu rasete, pentru ca nici alesii nu se mai pot lua in serios.

×
Subiecte în articol: politic căteva