x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Solicitare PC: Ordonanţă de urgenţă pentru chiriaşi

Solicitare PC: Ordonanţă de urgenţă pentru chiriaşi

de Dana Piciu    |    18 Oct 2007   •   00:00
Solicitare PC: Ordonanţă de urgenţă pentru chiriaşi
Sursa foto: Jurnalul foto/

Pensionari, chiriaşi din casele naţionalizate şi membri ai PC au participat ieri la un miting in faţa Palatului Victoria, manifestanţii solicitănd Guvernului să rezolve problema chiriaşilor care au fost sau urmează a fi evacuaţi din casele naţionalizate.

Pensionari, chiriaşi din casele naţionalizate şi membri ai PC au participat ieri la un miting in faţa Palatului Victoria, manifestanţii solicitănd Guvernului să rezolve problema chiriaşilor care au fost sau urmează a fi evacuaţi din casele naţionalizate. Ei au depus la sediul Guvernului o scrisoare in care cer reglementarea "clară" prin ordonanţă de urgenţă a drepturilor acestor oameni. "Accentuăm faptul că persoanele in numele cărora vorbim sunt bătrăni fără posibilităţi care s-au dovedit a fi de bună-credinţă in raport cu statul, mulţi dintre aceştia au devenit proprietarii locuinţelor pe baza Legii 112, dar in urma unor instabilităţi legislative şi a unor procese dubioase şi-au pierdut acest statut", se arată in scrisoare. Vicepreşedintele PC Ioan Ţundrea a reamintit de fondul de 2% din privatizări destinat construirii de locuinţe sociale pe care Guvernul nu l-a folosit pănă in acest moment. La răndul său, senatorul PC Marius Marinescu l-a acuzat pe primarul Adriean Videanu că nu a pus la dispoziţie Guvernului nici un metru de teren pentru construcţia de locuinţe sociale. (Dana Piciu)

Domnului CĂLIN POPESCU TĂRICEANU

Prim Ministru al Romăniei

Stimate domnule Prim Ministru,

După cum ştiţi, Partidul Conservator, impreună cu o serie de asociaţii de pensionari şi chiriaşi, a căutat o rezolvare morală şi legală pentru problema chiriaşilor care urmează să fie evacuaţi fără o alternativă reală de domiciliu. Intrucăt in Parlament, Propunerea legislativă a parlamentarilor conservatori a fost respinsă, singura soluţie rămăne o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.

Accentuăm faptul că persoanele in numele cărora vorbim sunt bătrăni fără posibilităţi, care s-au dovedit de bună credinţă in raport cu statul, mulţi dintre aceştia au devenit proprietarii locuinţelor, pe baza Legii 112, dar in urma unor instabilităţi legislative şi a unor procese dubioase şi-au pierdut acest statut.

Proiectul de Lege al Partidului Conservator ii priveşte in mod special pe pensionarii a căror situaţie dificilă vă este cunoscută, veniturile lor prea mici nepermiţăndu-le să-şi cumpere in timp util o locuinţă. După cum ştiţi, prin completarea art.15 din O.U.G 40/1999, in cazul in care chiriaşul este pensionar, consiliul local este obligat să pună la dispoziţia chiriaşului o locuinţă corespunzătoare, altfel durata contractului cu proprietarul urmănd a se prelungi pănă la soluţionarea problemei locative. In susţinerea punctului său de vedere, Guvernul a afirmat că această completare ar aduce atingere art.44 din Constituţie, in care regăsim principiul garantării şi ocrotirii proprietăţii private, insă neluănd o poziţie fermă in ceea ce priveşte situaţia unei categorii importante de cetăţeni - pensionarii - Guvernul poate savărşi o abatere de la art.47 din Legea fundamentală, in care se menţionează că statul este obligat să ia măsuri de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

Din aceste raţiuni, Partidul Conservator consideră că o reglementare clară a drepturilor chiriaşilor din imobilele retrocedate reprezintă o prioritate pentru statul romăn. Problema acestor chiriaşi nu trebuie nici ocolită, nici privită ca o incălcare a drepturilor foştilor proprietari, deoarece proiectul de Lege nu urmăreşte obţinerea unei prelungiri fără sfărşit a contractelor de inchiriere, ci are menirea de a fi o garanţie solidă pentru cei care nu se pot descurca - din raţiuni obiective - singuri, fără o intervenţie socială a statului.

In sensul celor prezentate mai sus, dorim să readucem in atenţia dumneavoastră cererea pentru o noua analiză a propunerii legislative pentru completarea Ordonanţei de urgenţă nr.40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, iniţiată de senatorul (pe atunci) Dan Voiculescu şi deputaţii Daniela Popa si Bogdan Ciucă din Grupurile Parlamentare PC.

Contăm pe capacitatea şi dorinţa Guvernului de a reglementa urgent - in prag de iarnă! - problema in discuţie prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă.

PARTICIPANŢII LA ACŢIUNEA DE PICHETARE A GUVERNULUI

17 OCTOMBRIE 2007

×
Subiecte în articol: politic