x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SOLUŢIA BĂSESCU/Împrumut extern, angajat cu voia Parlamentului

SOLUŢIA BĂSESCU/Împrumut extern, angajat cu voia Parlamentului

de Dana Piciu    |    07 Mar 2009   •   00:00

Preşedintele Băsescu a anunţat că, în mesajul său în faţa Parlamentului, pe care îl va transmite peste două zile, va aborda posibilitatea angajării de România a unui credit extern pentru perioada de criză.



În cadrul unei întâlniri cu un grup de reprezentanţi ai comunităţii româneşti desfăşurată joi seară la sediul Ambasadei României din Varşovia, Traian Băsescu a arătat că "nu poţi să impui vremuri de austeritate dacă populaţia şi Parlamentul refuză". "Va fi o opţiune a Parlamentului, a românilor, dacă ne punem o centură de siguranţă sau vom încerca să ne încadrăm în resursele pe care le avem. Eu, în acest sens, mă voi adresa Parlamentului, luni. Sper să desprindem o abordare atât a Parlamentului, cât şi a populaţiei", a spus Băsescu. El a adăugat că, în funcţie de decizia Parlamentului şi a populaţiei, există şi posibilitatea limitării la resursele existente, care vor trebui cheltuite chibzuit. Pe de altă parte, şeful statului s-a arătat optimist, arătând că este de părere că se va înregistra, în 2009, o mică creştere economică.

BOGDAN OLTEANU SE CONTRAZICE CU ROBERTA ANASTASE
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat ieri pentru Mediafax că Parlamentul se poate pronunţa, prin vot, asupra unui acord de împrumut extern în funcţie de profilul acestuia şi că Executivul trebuie să vorbească de necesitatea acestei decizii. "Cu siguranţă zona executivă e cea care trebuie să vorbească despre necesitatea unei astfel de decizii (n.r. - împrumut extern) şi când spun Executiv mă refer deopotrivă şi la preşedinte, şi la Guvern, ca parte a puterii executive, aşa cum sunt prerogativele constituţionale", a adăugat Anastase.

Ea a mai spus că a verificat şi până acum nu a fost trecut prin Parlament un acord cu FMI, dar că a fost trecut, în schimb, acordul cu BERD. Fostul preşedinte al Camerei, Bogdan Olteanu, a arătat că Parlamentul nu se poate pronunţa pe un mesaj politic al preşedintelui în vederea contractării unui împrumut extern, pentru care Executivul fie va elabora un proiect de lege, fie îşi va asuma răspunderea.

×
Subiecte în articol: politic