x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj INSCOP: Marcel Ciolacu, favorit în cursa prezidențială. George Simion și Mircea Geoană se luptă pentru intrarea în turul II

Sondaj INSCOP: Marcel Ciolacu, favorit în cursa prezidențială. George Simion și Mircea Geoană se luptă pentru intrarea în turul II

de Redacția Jurnalul    |    24 Oct 2024   •   16:30
Sondaj INSCOP: Marcel Ciolacu, favorit în cursa prezidențială. George Simion și Mircea Geoană se luptă pentru intrarea în turul II
Sursa foto: Colaj gov/hepta/hepta

Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea între 11 și 18 octombrie 2024 îl plasează pe Marcel Ciolacu pe primul loc în preferințele alegătorilor pentru turul I al alegerilor prezidențiale. Premierul României este urmat de George Simion și Mircea Geoană. Deși Ciolacu pare favorit să câștige în fața oricărui contracandidat în turul al doilea, excepția notabilă este Mircea Geoană, care ar putea întoarce rezultatul final.

Sondajul relevă că, dintre cei care și-au exprimat o opțiune de vot, 24,1% ar alege pe Marcel Ciolacu (PSD), în timp ce George Simion (AUR) atrage 20,7% din intențiile de vot. Mircea Geoană, candidat independent, urmează îndeaproape cu 18,1%, iar Elena Lasconi (USR) strânge 15%. Nicolae Ciucă (PNL) se clasează pe locul cinci, cu 8,2%.

Rezultatele se modifică ușor în rândul celor care declară că vor veni sigur la vot:

25,8% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD),

20,4% pentru George Simion (AUR),

19,1% pentru Mircea Geoană (independent),

14% pentru Elena Lasconi (USR), 7,8% pentru Nicolae Ciucă (PNL).

Pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 4,4% dintre alegători, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,9%. Pentru Ludovic Orban (PMP și FD) ar vota 2,2%, iar pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) – 1,5%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,3%. 0,5% spun că ar vota alt candidat.

Scenarii pentru turul II: Ciolacu domină, dar Geoană îi poate înfrunta cu succes

Sondajul analizează și scenariile posibile pentru turul II. Dacă duelul final ar fi între Marcel Ciolacu și George Simion, premierul ar câștiga cu 56% din voturi, comparativ cu 44% pentru liderul AUR.

Cu toate acestea, un duel între Ciolacu și Mircea Geoană ar arăta un scenariu diferit. Geoană ar primi 55,6% din voturi, în timp ce Ciolacu ar rămâne cu 44,4%, conform respondenților care au ales un candidat.

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 53% dintre respondenții care au ales un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 47% pe lidera USR.
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 63,1% dintre respondenții care au ales un candidat spun că l-ar vota pe actualul premier, iar 36,9% pe liderul PNL, potrivit Sondajului INSCOP comandat de Libertatea.
 

George Simion câștigă sprijinul votanților Dianei Șoșoacă

Surpriza majoră a sondajului vine de la transferul de votanți. Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a explicat că aproximativ 40-50% dintre susținătorii Dianei Șoșoacă, care și-a retras candidatura, s-au orientat către George Simion, propulsându-l în clasamentul electoral. Restul votanților s-au dispersat către alți candidați sau și-au pierdut interesul pentru vot, ceea ce a contribuit la consolidarea poziției liderului AUR.

Studiul INSCOP are o marjă de eroare de ±2,95%, la un grad de încredere de 95%.

×