x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Studiu Avangarde: Iohannis, cel mai dorit premier

Studiu Avangarde: Iohannis, cel mai dorit premier

de Ioana Bugean    |    16 Dec 2009   •   00:00

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este considerat cel mai potrivit premier de majoritatea românilor, care apreciază, totodată, că varianta cea mai bună de guvernare ar fi PD-L-PNL, arată un sondaj Avangarde.

67% din români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie proastă, doar 25% consideră că România merge pe drumul cel bun, iar 8% nu au dorit să răspundă, potrivit unui studiu al Avangarde.  

Conform cercetării, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare, 38% din cei chestionaţi ar vota PD-L, 34% ar alege PSD, 17% ­ PNL, 6% ­ PRM şi  câte 2% UDMR şi PNG. La întrebarea "Care credeţi că este cea mai bună variantă de guvernare?", 31% au răspuns PD-L+PNL, 28% PSD+PNL, în timp ce 9% au considerat că cea mai bună alegere ar fi un Guvern de uniune naţională. 22% nu au răspuns la această întrebare.

Cât priveşte cel mai potrivit premier, 26% din respondenţi au optat pentru Klaus Iohannis, el fiind urmat de Emil Boc ­ 24%, Crin Antonescu ­ 11%, Vasile Blaga - 8% şi Călin Popescu Tăriceanu - 7%. 14% nu ştiu/nu răspund. Studiul mai arată că principalele probleme pe care Guvernul ar trebui să le rezolve sunt: criza economică (38%), păstrarea locurilor de muncă (19%), creşterea pensiilor (16%), stoparea corupţiei (10%), creşterea salariilor (7%) şi stabilitatea politică (4%). Nu au răspuns 6% din cei chestionaţi.

Cercetarea a fost făcută de centrul de studii sociocomportamentale Avangarde, în perioada 12.12-15.12.2009, pe un eşantion de 2.500 de persoane, cu o eroare tolerată de ±2%, la un nivel de încredere de 95%.

Citiţi studiul Avangarde - format pdf

×
Subiecte în articol: politic