x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Subventii pentru fermieri

Subventii pentru fermieri

28 Dec 2004   •   00:00

Guvernul a hotarat ieri ca producatorii agricoli care detin, administreaza si valorifica pe piata exploatatii agricole si amenajari piscicole, precum si fermierii care cresc, in exploatatii agricole, animale de productie si reproductie vor beneficia si in 2005 de subventii bugetare.


GABRIELA ANTONIU

SPRIJIN. Hotararea de Guvern stabileste ca producatorii vor obtine in plus 8.000 lei/kg carne in viu pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap livrati la abatoarele autorizate
Hotararea adoptata ieri de Guvern stabileste, potrivit Mediafax, o valoare a subventiei pentru productia de carne cuprinsa intre 6.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul bovin cu o greutate minima de 450 kg/cap si pentru un kilogram de carne pasare in viu - pui broiler livrata la abatoarele autorizate, 7.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul ovin in greutate de peste 30 kg/cap si 8.000 lei/kg carne in viu pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap livrati la abatoarele autorizate.

Pentru productiile de carne in viu certificate ecologic se vor acorda subventii de 7.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul bovin cu o greutate minima de 450 kg/cap si pentru kilogramul de carne pasare in viu - pui broiler, respectiv de 10.000 lei/kg pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap.

Pentru ouale certificate ecologic se va acorda o subventie in valoare de 1.000 de lei/bucata.

LAPTE. Pentru laptele de oaie si capra, subventia va fi de 2.800 lei pentru fiecare litru de lapte livrat pentru prelucrare, cu conditia ca laptele de oaie sa aiba un continut minim de 6,5 unitati grasime si minimum 1,033 unitati de densitate, iar laptele de capra sa aiba un continut minim de 3,3 unitati grasime si minimum 1,029 unitati de densitate. Pentru familiile de albine elita si familiile de albine productie, subventia va fi de 100.000 lei/familie. De aceasta suma vor beneficia detinatorii de familii de albine care livreaza minimum 10 kg miere pentru fiecare familie de albine.

PESTE. Actul normativ mai prevede o subventie de 10.000 lei/kg pentru stiuca cu o greutate minima de un kilogram/bucata, de 12.000 lei/kg pentru salaul si somnul cu o greutate minima de un kilogram, respectiv de 2 kilograme/bucata si de 40.000 lei/kg pentru sturionii cu o greutate minima de 2 kilograme/bucata. Subventiile pentru productiile de peste de consum din speciile mentionate se acorda pentru o cantitate minima de 100 kg/specie/producator la fiecare livrare.

VEGETALE. In ceea ce priveste sectorul vegetal, sprijinul direct al statului va fi in valoare totala de 1.376,6 miliarde lei si va fi acordat pentru productia de grau, secara, sfecla de zahar, orez, in, canepa pentru fibra, legume de sera sau de camp, struguri nobili pentru vinuri, hamei, floarea-soarelui, mazare, fasole, naut, linte, bob si lupin dulce. Cantitatile de produse pentru care se acorda sprijinul direct al statului, conditiile de eligibilitate a producatorilor agricoli si alte detalii vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii.

CONDITII PENTRU A PRIMI BANI
Pentru a beneficia de aceste subventii, producatorii din domeniul piscicol trebuie sa fie inregistrati in registrul unitatilor de productie din acvacultura si sa detina licenta de functionare. In cazul producatorilor agricoli, acestia trebuie sa prezinte directiilor judetene contractele de vanzare-cumparare incheiate pentru valorificarea productiei marfa. Firmele vor trebui sa dovedeasca si ca au asigurat necesarul de furaje pentru cresterea animalelor care urmeaza sa fie valorificate. Termenul-limita pentru depunerea documentatiei de catre producatorii agricoli este 15 iunie 2005.

10 APRILIE, ALEGERI IN CAPITALA
Primul tur de scrutin pentru alegerea primarului general al municipiului Bucuresti va fi organizat pe 10 aprilie 2005, a decis Guvernul printr-o hotarare aprobata in sedinta de ieri. Premierul interimar Eugen Bejinariu a precizat ca data mentionata a fost aprobata la propunerea prefectului Capitalei. In cazul in care pentru alegerea primarului general al Bucurestiului va fi necesara desfasurarea celui de-al doilea tur de scrutin, acesta va fi organizat in cel mult 14 zile de la data primului tur, a mai spus Bejinariu. Decizia a fost luata ca urmare a alegerii lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei.
×
Subiecte în articol: politic carne lei/kg greutate