x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu castiga batalia in PNL

Tariceanu castiga batalia in PNL

de Monica Iordache Apostol    |    27 Iul 2005   •   00:00
Tariceanu castiga batalia in PNL

Calin Popescu Tariceanu a primit aseara un vot de incredere din partea Delegatiei Permanente a PNL, prin care a fost practic reconfirmat in functiile de presedinte al partidului si de premier.

Calin Popescu Tariceanu a primit aseara un vot de incredere din partea Delegatiei Permanente a PNL, prin care a fost reconfirmat in functiile de presedinte al partidului si de premier. Votul din Delegatie a fost precedat de o intalnire a lui Theodor Stolojan cu o parte a liberalilor in care s-a discutat despre separarea celor doua functii.

Delegatia Permanenta a PNL a decis, prin vot secret: Tariceanu ramane si presedinte al partidului si premier. Din cei 72 de membri ai acestui for, care au fost prezenti la sedinta de ieri, 63 au votat in favoarea lui Tariceanu, sapte au fost impotriva, iar doi s-au abtinut. Prima victima a transarii disputei din PNL a fost vicepresedintele Mona Musca. Dupa ce a iesit public cu declaratii de sustinere pentru Theodor Stolojan, Musca a anuntat, in cadrul Delegatiei, ca a votat impotriva, ca nu a fost de acord cu "balbaielile" lui Tariceanu din ultima vreme si ca va ramane simplu membru de acum inainte.

PE MOMENT. In opinia lui Stolojan, votul de incredere pentru Tariceanu nu rezolva problema "pe termen mediu"

CONSULTANT. La sfarsitul sedintei, Tariceanu a explicat ca a cerut un vot de incredere pentru a sti daca in cadrul partidului exista o dorinta de a fi nominalizat altcineva pentru functia de premier. "Votul a fost extrem de clar si fara echivoc", a subliniat Tariceanu. Dupa ce anuntase sa usa liberala ii este oricand deschisa, Tariceanu i-a precizat lui Stolojan regimul in care poate sa-i paseasca pragul: doar in calitate de "consultant". In consecinta, s-a aratat deranjat ca Stolojan a avut intalniri particulare cu unii liberali.

SMS. Rezultatul votului nu i-a dat emotii lui Tariceanu, inaintea sedintei, calculele liberalilor aratand ca se poate baza pe o majoritate confortabila. Sedinta Delegatiei Permanente a fost precedata de intalnirea lui Theodor Stolojan cu vreo 40 de liberali, de ranguri diferite, la care s-a gasit si o formula de relansare a PNL: separarea functiei de presedinte de partid de cea de prim-ministru. Liberalii, presedinti de filiale sau parlamentari, au fost convocati la intalnire prin SMS-uri anonime, primite chiar in timpul unei intalniri a lui Tariceanu cu alesii liberali. Cum telefoanele zbarnaiau din cauza avalansei de mesaje, reactia lui Tariceanu a fost aceea de a de insista ca asemenea intalniri nu fac bine imaginii partidului si de a incerca sa-si descurajeze colegii sa participe. Prilejul nu a fost pierdut de Stolojan pentru a declara ca se fac presiuni asupra liberalilor de a nu se prezenta la intalnire.

SEPARARE. La finalul discutiei, Stolojan a expus presei o varianta de relansare a partidului: functiile de presedinte PNL si de prim-ministru sa fie ocupate de persoane diferite. Fostul lider liberal a spus ca i-a facut si lui Tariceanu aceasta propunere, dar ca premierul a exclus-o. "Eu voi mai avea pe viitor o convorbire cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a stabili in ce masura dansii doresc sa faca o schimbare. Daca nu doresc, urmeaza alte etape", a anuntat Stolojan, parand ca nu vrea sa renunte la planurile "de schimbare". El a sustinut ca nu isi doreste nici o functie anume si a avertizat asupra faptului ca relatia dintre PNL si PD incepe sa scartaie. "Eu am propus, in convorbirea avuta cu premierul sa se formeze imediat un grup comun de lucru intre reprezentantii celor doua partide, pentru a identifica problemele care genereaza acumulari de tensiuni si pentru a se veni cu solutii. De exemplu, la nivel de judete, Alianta aproape ca nu mai functioneaza iar la nivel de centru uneori este palida", a diagnosticat Stolojan relatia dintre liberali si democrati.

COMPLICAT
Cat priveste nefunctionarea Aliantei, Tariceanu a declarat ca problemele de functionare intr-o coalitie sunt foarte complicate si nici in Alianta nu sunt extrem de simple. "Noi insa stim cum sa procedam pentru ca ne cunoastem de mai multa vreme, iar problemele care apar vor fi rezolvate de organismele abilitate ale Aliantei. Mai este insa mult de lucrat impreuna si pe masura ce va trece timpul oamenii vor invata sa colaboreze", a afirmat Tariceanu.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl stolojan