x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: PNL nu e dispus la compromisuri pentru a rămâne la putere

Tăriceanu: PNL nu e dispus la compromisuri pentru a rămâne la putere

02 Dec 2008   •   00:00

Liderul PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că PNL nu e dispus la compromisuri pentru a rămâne la putere şi că liberalii pot servi ţara la fel de bine şi din opoziţie.



Tăriceanu a spus că a hotărât împreună cu colegii săi ca discuţiile pe care liberalii le vor avea în perioada următoare pentru formarea unei majorităţi stabile în Parlament să plece de la programul politic al PNL, bazat pe măsuri specifice liberale, şi de la principiile drepturilor şi libertăţilor individuale ale economiei de piaţă şi ale unui sistem fiscal stimulativ pentru economia de piaţă.

Premierul a spus că se va pune accentul şi pe continuarea formării clasei de mijloc în România, precum şi pe planul său anticriză.

El a ţinut să precizeze că toate acestea nu sunt negociabile.

"PNL nu este dispus să facă compromisuri ca să fie la putere", a declarat liderul PNL, precizând că liberalii pot sluji ţara şi din opoziţie.

Tăriceanu: Nu s-a stabilit echipă de negociere a PNL, nu avem ce să negociem
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că liberalii nu au stabilit o echipă şi un mandat de negocire cu celelalte partide menţionând că nu există nimic de negociat.

"Nu s-a stabilit echipă de negociere pentru că nu avem ce să negociem", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că nu există mandat de negociere.

"Nu există niciun fel de mandat de negociere. Eu sunt preşedintele partidului şi am mandat să negociez, dacă va fi cazul, dar în acest moment nu văd ce negocieri vom putea să facem, probabil în perioada următoare vom începe discuţii exploratorii la care sigur putem să participăm", a spus Tăriceanu.

Liderul liberal a menţionat că a hotărât împreună cu colegii săi ca discuţiile pe care liberalii le vor avea în perioada următoare pentru formarea unei majorităţi stabile în Parlament să plece de la programul politic al PNL, bazat pe măsuri specifice liberale şi de la principiile drepturilor şi libertăţilor individuale, ale economiei de piaţă şi ale unui sistem fiscal stimulativ pentru economia de piaţă.

La întrebarea de care din programele celorlalte două partide mari se apropie de PNL, Tăriceanu a replicat: "Rămâne ca ei să se hotărască care se apropie de programul PNL".

Solicitat să precizeze dacă funcţia de premier este negociabilă, Tăriceanu a reiterat că, pentru liberali, "elementele de discuţie" sunt programul politic şi planul său de acţiune pentru creştere economică şi crearea de locuri de muncă.

În ceea ce priveşte o eventuală întâlnire, marţi seară, între PNL şi PDL, liderul liberal a replicat: "Greşit, nu există".

PNL va avea cu UDMR o poziţie de parteneriat
Liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că PNL a avut deja discuţii şi consultări cu UDMR, cu care a decis să aibă o poziţie de parteneriat.

"Am avut deja o serie de discuţii şi consultări cu partenerii noştrii din UDMR. Am remarcat şi unii şi alţii colaborarea foarte bună pe care am avut-o în coaliţia de guvernare, care a funcţionat până în acest moment şi am decis să continuăm acest parteneriat. Prin urmare, în discuţiile care vor urma, PNL se va va consulta permanent şi vom avea o poziţie comună, ca adevăraţi parteneri, cu UDMR", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă PNL merge împreună cu UDMR la discuţiile cu PDL şi PSD, liderul liberal a răspuns: "Nu este fixat încă în acest moment. Nu cred că e nevoie neapărat. Putem să mergem împreună. Nu am stabilit aşa ceva".

Tăriceanu: Trebuie să găsim cât mai repede o soluţie pentru a da stabilitate şi un nou guvern
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi, înainte de sedinţa BPC că politicienii trebuie să găsească cât mai repede o soluţie politică pentru a da stabilitate şi un guvern care să poată să guverneze România, anunţând că după repartizarea mandatelor liberalii vor avea peste 20% din mandate.

"Cred că în acest moment, în care România începe să simtă efectele crizei economice globale, va trebui să găsim cât mai repede o soluţie pentru a da stabilitate şi un guvern care să poată să guverneze România. Mă bucură acest rezultat foarte bun pe care l-a obţinut PNL”, a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul a anunţat că, după repartizarea mandatelor, liberalii vor avea "peste 20% din mandate în Parlament", menţionând că acesta este de departe cel mai bun rezultat pe care PNL l-a obţinut din 90 încoace.

"Primul lucru pe care aş vrea să-l remarc e că acum avem rezultatele aproape finale, ceea ce confirmă că pe scena politică românească s-au structurat în mod consistent trei partide politice şi un partid etnic. PNL face parte din acest grup de trei partide politice importante. După repartizarea mandatelor, noi vom avea peste 20% din mandate, în Parlament, ceea ce e de departe cel mai bun rezultat pe care PNL l-a obţinut din 90 încoace. Sigur că acum nu ne rămâne decât să respectăm votul şi voinţa populară", a spus premierul Tăriceanu.

Liderul PNL a ţinut să le mulţumească tuturor cetăţenilor care au acordat încredere prin votul lor liberalilor, vot care demonstrează "că PNL a guvernat în mod corect România, în aceşti patru ani, a obţinut rezultate importante în afirmarea României ca o ţară care este privită de pe picior de egalitate de celelalte state europene".

El a reiterat că dorinţa sa este ca liberalii să poată "contribui" ca România să meargă în continuare pe acest drum care "înseamnă o viaţă mai bună pentru cetăţeni".

Premierul a menţionat că va răspunde la întrebări la finalul şedinţei BPC.
Mediafax

×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl liberalii