x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Doi deputați ai UDMR lovesc bine banii publici: 9,4 milioane de lei. Neafiliații se zbat și ei

Doi deputați ai UDMR lovesc bine banii publici: 9,4 milioane de lei. Neafiliații se zbat și ei

de Ion Alexandru    |    31 Ian 2023   •   07:40
Doi deputați ai UDMR lovesc bine banii publici: 9,4 milioane de lei. Neafiliații se zbat și ei

„Bronzul”, la categoria afacerilor cu statul făcute de parlamentarii din Camera Deputaților ajunge la UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor reușește, prin doi parlamentari membri, să se apropie vertiginos de PSD, la o diferență de mai puțin de 3 milioane de lei cu TVA. Însă, și AUR, formațiune condusă de George Simion, are doi parlamentari care au completat, în mod interesant, declarațiile de interese.

UDMR vine serios în urma colegilor liberali și social-democrați, cu doi deputați care au afaceri cu statul de 9.380.385,9 lei cu TVA.

Primul parlamentar aflat în această situație este deputatul Kolcsar Anquetil Karoli, care precizează, în cuprinsul declarației de interese, nu mai puțin de trei societăți abonate la bani publici. Astfel, SC K K Turism SRL Gornești, județul Mureș, are trei contracte de prestări servicii și granturi pentru HORECA încheiate cu Primăria Orașului Șomcuta Mare, cu Școala Gimnazială Teleki Domokos Gornești și cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în valoare de 2.760.174 de lei fără TVA.

O altă companie menționată în documentul citat este SC Regioturism SRL Periș, județul Mureș, care figurează cu 14 contracte de prestări servicii și granturi HORECA, încheiate cu Ministerul Economiei, Primăria Sângeorgiu de Mureș, Școala Gimnazială Sfântu Gheorghe, AFIR, Primăria Sânpaul, DSVSA Mureș, Primăria Comunei Vânători și Primăria Comunei Petelea, în valoare de 2.046.879 de lei fără TVA.

Este, de asemenea, notată compania SC Regiosanvet SRL Periș, județul Mureș, cu patru contracte pentru prestări servicii, încheiate cu DSVSA Mureș, cu Primăria Comunei Glodeni și cu Primăria Comunei Voivodeni, în valoare de 853.561 de lei fără TVA.

Valoarea totală a acestor contracte se ridică, astfel, la 5.660.614 de lei fără TVA, respectiv la 6.736.130,7 lei cu TVA inclusă (1.374,720,5 euro).

Celebra Rozalia Biro

Tot la UDMR o găsim pe celebra deputată Rozalia Ibolya Biro. Firmele controlate de soțul acesteia, SC Atomedical Vest SRL Oradea și SC Protmed Protetika SRL Bihor, figurează în declarația de interese a parlamentarei cu afaceri publice de 2.222.038 de lei fără TVA, respectiv de 2.644.255,22 lei cu TVA inclusă (539.637,8 euro).

Astfel, prima companie are un contract de furnizare dispozitive medicale încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate din 41 de județe și cea a Municipiului București, în valoare de 2.098.123 de lei fără TVA, dar și cu Casa OPSNAJ București, în valoare de 17.077 de lei fără TVA.

Cea de-a doua societate figurează cu un contract de furnizare dispozitive medicale, în valoare de 106.838 de lei fără TVA, încheiate cu nouă case județene de asigurări de sănătate.

AUR, serviciile medicale și ajutorul de stat

Partidul rival al UDMR, AUR, are doi reprezentanți cu declarații de interese demne de menționat. Unul dintre aceștia este deputatul Ilie Alin Coleșa. Firma SC Coleșa Ramona SRL Cluj-Napoca a furnizat servicii medicale pentru Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj, în valoare de 4.800 de lei.

Celălalt membru AUR este deputatul Dorel George Acatrinei, care menționează că SC Helios Carf Suceava a primit un ajutor de stat, prin ING Bank, de la FNGCIMM, în valoare de un milion de lei. Aceeași firmă a primit de la DEDDR, prin Programul Operațional 2014-2020 un credit pentru capital de lucru de 834.813 lei.

Trezorierul lui Orban, fost secretar general al Guvernului, are contracte cu trei entități publice

Patru deputați neafiliați au, la rândul lor, afaceri cu statul. Cel mai cunoscut dintre ei este Antonel Tănase (FOTO), fost trezorier PNL și ex-secretar general al Guvernului Orban, a cărui firmă, SC Cont Consulting Services SRL, are încheiate contracte de prestări servicii cu Arcadia 2000 SA (aflată în patrimoniul AVAS), Centrul Național de Calificare și Industrie Feroviară și Oficiul Român pentru Drepturi de Autor, în valoare totală de 120.000 de lei fără TVA, respectiv de 142.800 de lei cu tot cu TVA (29.142,9 euro).

Ceilalți trei deputați sunt toți foști membri ai USR-PLUS, care au părăsit formațiunea condusă de Cătălin Drulă în cursul anului trecut.

Astfel, îl găsim pe deputatul Dragoș Cătălin Teniță, care menționează că SC Treeworks SRL a încheiat cu ANCOM un contract de prestări servicii pentru o platformă de monitorizare presă online și social media, în valoare de 26.040 de lei fără TVA, adică 30.987,6 lei cu tot cu TVA (6.324 de euro). Apoi, îl regăsim pe deputatul Tudor Vlad Benga, care figurează, în declarația de interese, cu două companii – SC Prems Librexim SRL Bod, Brașov, și SC Ojian Ecommerce SRL Brașov. Prima companie are trei contracte, în valoare de 15.243 de lei fără TVA, având ca obiect servicii de retipărire, încheiate cu Inspectoratele Școlare Județene Brașov, Maramureș și Vaslui. A doua firmă are trei contracte de furnizare, încheiate cu Biblioteca Bucovina, cu Biblioteca Județeană Craiova și cu Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, în valoare de 5.180 de lei fără TVA.

Ultimul neafiliat din listă este Sas Lorant Zoltan, care menționează Cabinetul Medical Individual Carmen Sas SRL Bistrița, al soției, care a derulat cu Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița un contract de furnizare servicii medicale de specialitate în valoare de 2.200 de lei.

×