x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE Decizie de ULTIMĂ ORĂ a CCR în privința numirii lui Florin Cîțu în fruntea Senatului

UPDATE Decizie de ULTIMĂ ORĂ a CCR în privința numirii lui Florin Cîțu în fruntea Senatului

26 Ian 2022   •   13:51
UPDATE Decizie de ULTIMĂ ORĂ a CCR în privința numirii lui Florin Cîțu în fruntea Senatului

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea USR privind Hotărârea privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului.

Motivele invocate de USR sunt încălcarea art. 64 alin. 2 din Constituție, potrivit căruia preşedinţii celor două Camere sunt aleşi pe durata mandatului forurilor legislative.

Propunerea de revocare formulată de grupurile parlamentare PNL, PSD şi UDMR este întemeiată exclusiv pe argumentul existenţei unei noi majorităţi, fără a fi indicat niciun motiv de încălcare a Regulamentului sau a Constituţiei, Hotărârea Senatului 131 din 23 noiembrie 2021 este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 64 alin. (2) din Constituţie, prin raportare la concluziile deciziei CCR 467/2016, a arătat USR.
Totodată, au fost precizate încălcarea principiului supremaţiei legii şi a principiului constituţional al configuraţiei politice.
USR a mai susţinut că Parlamentul a modificat natura mandatului, prin încălcarea art. 2 din Constituţie, care interzice ca un grup de persoane să exercite suveranitatea naţională în nume propriu.

Anca Dragu a fost revocată din funcţie, în toamna anului 2021, și în aceeaşi zi preşedintele PNL, Florin Cîţu, a fost ales în fruntea Senatului. 

×
Subiecte în articol: ccr florin citu anca dragu