x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vechime de 5-10 ani pentru a fi lider

Vechime de 5-10 ani pentru a fi lider

22 Feb 2005   •   00:00

Un proiect de modificare a statutului PSD, distribuit Delegatiei Permanente de catre presedintele executiv Octav Cozmanca, prevede introducerea unor criterii de vechime in partid pentru candidatii la functiile de conducere.

Cozmanca a centralizat toate propunerile pe aceasta tema, iar Delegatia Permanenta urmeaza sa le analizeze si sa se pronunte asupra lor. Conform proiectului, cei care vor sa ocupe functia de presedinte al PSD trebuie sa aiba o vechime de 10 ani in partid, pentru functia de presedinte executiv vechimea trebuie sa fie de 8 ani, pentru secretar general vechimea in partid trebuie sa fie de 7 ani, iar pentru vicepresedinte - 5 ani, mai precizeaza sursele citate. Potrivit documentului, pentru functia de presedinte al unei organizatii orasenesti sau municipale, vechimea de membru de partid trebuie sa fie de 2 ani, pentru cea de presedinte de organizatie judeteana - vechime de 3 ani, iar pentru functia de membru in viitorul Birou Executiv National - vechime de 4 ani. Biroul Executiv National ar putea sa aprobe derogari de la acest criteriu cu titlu exceptional.

DEZBATERE. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a apreciat insa ca propunerile inaintate de Cozmanca sunt doar o "baza de dezbatere" si nu trebuie luate "foarte in serios". Nastase a precizat ca ideea in sine a unei vechimi in partid este acceptata de toata lumea, insa a spus ca a cerut amanarea discutiei pe aceasta tema pentru ca i s-a parut ca, "in mod concret, vechimea in partid pentru diverse functii era prea mare". Liderul PSD a mai spus ca va fi discutata o noua formula privind modificarea Statutului partidului la sedinta Delegatiei Permanente de saptamana viitoare. "Trebuie gasit un echilibru, trebuie acceptat acest principiu, care exista la toate partidele", a mai spus el.

Vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu a declarat ca nu este de acord cu baremul privind vechimea in partid, aratand ca trebuie impuse criterii ca loialitate, competenta si motivare. "Eu cred ca criteriul vechimii nu este unul care sa dea posibilitatea celor din partid sa-si exprime punctele de vedere si este nevoie de o anumita flexibilitate", a spus Tanasescu. Un alt opozant al proiectului este vicepresedintele PSD Victor Ponta, care a solicitat presedintelui PSD, Adrian Nastase, lamuriri pe aceasta tema si asteapta din partea acestuia o pozitie transanta de respingere a unor asemenea propuneri. (Monica Iordache)

ARGUMENTE
Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a declarat ca introducerea unor bareme de vechime pentru accederea in functii de conducere in PSD este necesara pentru performanta partidului. El a spus ca "nu poti sa intri azi in partid, iar maine sa devii vicepresedinte de organizatie judeteana, chiar presedintele partidului", dar a tinut sa mentioneze ca "nu se pot introduce bareme prea mari, astfel incat sa se obstructioneze accesul tinerilor si sa fie favorizati doar cei mai in varsta". Cozmanca a sustinut ca propunerile privind vechimea nu au fost introduse "cu rea intentie" ci "cu grija pentru oameni performanti", la propunerea multor organizatii si lideri locali.

×
Subiecte în articol: politic partid psd