x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică WSJ: Liberalismul pare să fi câştigat la limită în faţa urmaşilor lui Nicolae Ceauşescu

WSJ: Liberalismul pare să fi câştigat la limită în faţa urmaşilor lui Nicolae Ceauşescu

09 Dec 2009   •   00:00

Alegerile prezidenţiale din România, deşi contestate, arată că liberalismul economic pare să fi obţinut o victorie la limită în faţa urmaşilor comuniştilor lui Nicolae Ceauşescu, comentază cotidianul The Wall Street Journal.



Sub titlul "Recesiunea rea, comunismul şi mai rău în România", publicaţia afirmă că, la 6 decembrie, cu o diferenţă foarte mică, românii par să îl fi menţinut în funcţie pe actualul şef al statului, Traian Băsescu. Adversarul său de stânga, Mircea Geoană, acuză existenţa fraudei, iar rezultatele votului ar putea fi revizuite de Curtea Constituţională. Însă deocamdată, s-ar părea că liberalismul economic a prevalat, la limită, în faţa urmaşilor comuniştilor.

Victoria lui Traian Băsescu este cu atât mai remarcabilă cu cât el a trebuit să depăşească una dintre cele mai grave recesiuni economice din Europa. Mircea Geoană a încercat să câştige capital politic de pe urma acestei situaţii dificile militând pentru revenirea la un sistem progresiv de impozitare - deşi pare să fi renunţat la această idee - şi la un rol mai activ al Guvernului central în economie. Se spune că social-democratul era candidatul favorit atât la Washington cât şi la Moscova, adaugă Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Prin contrast, Traian Băsescu a militat pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi combaterea corupţiei şi este un susţinător puternic al cotei unice de impozitare de 16 procente. Ca primar al Bucureştiului, a luptat cu opoziţia organizaţiilor pentru apărarea drepturilor animalelor aşezând drepturile bucureştenilor înaintea celor ale câinilor vagabonzi, dintre care mulţi au fost eutanasiaţi.

Guvernul lui Traian Băsescu a fost departe de perfecţiune în privinţa soluţionării problemelor ţării, nu în ultimul rând pentru că fostul căpitan de vas atrage conflictele politice. Se pare însă că pentru puţin peste jumătate dintre alegătorii români amintirea comunismului şi a unui Guvern care îşi introducea mâinile în buzunarele lor a lăsat un gust chiar şi mai amar. În contextul în care politicienii de pe mai multe continente acuză liberalismul economic şi militează pentru un stat care să găsească soluţii pentru problemele cetăţenilor, Băsescu a rămas ferm pe poziţie şi a câştigat, conchide publicaţia. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic