x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social ANSVSA - Carnea și lactatele din 8 județe, infestate cu e-coli

ANSVSA - Carnea și lactatele din 8 județe, infestate cu e-coli

09 Sep 2016   •   09:12
ANSVSA - Carnea și lactatele din 8 județe, infestate cu e-coli
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Inspectorii sanitari veterinari au descoperit prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din abatoare, magazine alimentare, restaurante şi o fermă din judeţele Vâlcea, Suceava, Tulcea, Sibiu, Caraş Severin, Bistriţa Năsăud, Olt şi Prahova, informează, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Probele prelevate au provenit din sanitaţie carcase de ovină şi bovine, carne tocată de vită, cârnaţi amestec subţiri, pastă de mici, telemea de oaie şi lapte crud bovină.

Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul Planului Naţional de Control, demarat în 16 mai 2016, au prelevat probe, în perioada 8 august - 2 septembrie, din judeţele Argeş, Alba, Bacău, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Bihor, Buzău, Bucureşti, Covasna, Constanţa, Cluj, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov, Iaşi, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiş, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Vâlcea şi Vaslui.

Au fost prelevate şi analizate un număr de 171 probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc) şi lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, brânză telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă, iaurt).

Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.

"Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-au depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Din informaţiile furnizate de IISPV, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, distribuţia probelor analizate până la această dată, pe categorii de produse şi rezultate obţinute pentru detecţia E.coli verotoxigenă (VTEC) a fost următoarea: 58 probe carne (pulpă vită, carne tranşată vită, pulpă mânzat, gulaş vită etc.) din care 57 probe cu rezultat negativ (98%) şi 1 probă cu rezultat pozitiv (2%); 100 probe carne preparată (mici, cârnaţi, hamburger, frigărui, pastramă etc.) din care 93 probe cu rezultat negativ (93%) şi 7 probe cu rezultat pozitiv (7%); 88 probe carne tocată (carne tocată porc, carne tocată vită, carne tocată amestec) din care: 87 probe cu rezultat negativ (99%) şi 1 probă cu rezultat pozitiv (1%); 80 probe lapte crud de vacă din care 79 probe cu rezultat negativ (98,75%) şi 1 probă cu rezultat pozitiv (1,25%); 146 probe produse lactate (telemea, brânză maturată, caş, caşcaval, iaurt, smântână) din care 145 probe cu rezultat negativ (99,3%) şi 1 probă cu rezultat pozitiv (0,7%); 160 probe sanitaţie de pe carcase bovine, din care 157 probe cu rezultat negativ (98%) şi 3 probe cu rezultat pozitiv (2%); 86 probe sanitaţie de pe carcase bovine, din care 69 probe cu rezultat negativ (80%) şi 17 probe cu rezultat pozitiv (20%)", precizează ANSVSA.

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. AGERPRES

×
Subiecte în articol: e-coli in carne si lapte