
Înainte de 1 Mai, reporterii Observator au dus la Institutul de Cercetări Alimentare pentru a face analize la micii cumpărați din piață dar și din supermarket, și niciunul nu a trecut testele.
Pericolul din carnea de mici
"Din păcate, de data aceasta, niciunul dintre produsele aduse de dumneavoastră nu poate fi recomandat neapărat pentru consum. Unele au probleme de siguranţă alimentară, adică, între timp, probabil că au și fost interzise de la consum de către autorități. Altele sunt non calitative", a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Buletinele de analize aată pericolul care se ascunde în carne.
"Salmonelozele sunt, așa cum știm, afecţiuni foarte periculoase pentru oameni. De asemenea, numărul de enterobacterii pe care le-am identificat, de obicei contaminare cu materii fecale, este mare", a spus directorul ICA.
Salmonela provoacă dureri mari de stomac, vărsături, febră și frisoane. Copiiii sau persoane în vârstă, cu imunitatea scăzută, poate dezvolta complicaţii grave. La fel și infecţia cu E. coli.
Carnea de mici a fost contaminată fie atunci când a fost preparată, fie când a fost ambalată. Este vorba despre o lipsă elementară a normelor de igienă.
Mai mult. toată carnea de mici vândută, conform etichetei, ca fiind de oaie sau vită, era de fapt de porc.

În altă probă de carne a fost găsită și carne de pasăre.Unii mici conțineau și oaie, alții erau plini de zgârciuri, alții de soia.
Bacteriile din carne pot să fie distruse pe grătar dacă sunt bine preparați.
Circa 250 de milioane de mici se consumă anual în România, dintre care 18 milioane de 1 Mai.