x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social “Cantacuzino” se pregăteşte să producă antigripal

“Cantacuzino” se pregăteşte să producă antigripal

de Monica Cosac    |    25 Iul 2019   •   10:45
“Cantacuzino” se pregăteşte să producă antigripal
Sursa foto: Karina Knapek

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” a demarat procesul de pregătire a personalului în perspectiva producerii vaccinului antigripal, iar o echipă de operatori a început primele teste pe substrat biologic, pentru realizarea loturilor experimentale, necomerciale, a anunţat, ieri, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

 

“O echipă formată din operatori recent integraţi în colectivul Institutului «Cantacuzino» efectuează, în scop de învăţare a procedurilor şi etapelor de producţie, primele teste pe substrat biologic, în vederea realizării loturilor experimentale, necomerciale, de vaccin gripal. Procesul de instruire va avea caracter continuu, până la atingerea nivelului de performanţă necesar, şi va fi coordonat de specialişti ai institutului”, se arată în comunicatul MApN.

Operatorii se vor perfecţiona la standardele naţionale şi europene în domeniu, cu respectarea normelor de siguranţă şi calitate care trebuie îndeplinite, iar la finalul acestui proces de instruire vor putea trece la realizarea primelor loturi experimentale, aceasta fiind prima etapă a proiectului de reluare a producţiei de vaccin gripal pentru uz comercial.

“Trebuie să ne asumăm răspunderea pentru acest proces ireversibil, la finalul căruia să readucem Institutul «Cantacuzino» la statutul de producător de vaccin gripal. Obiectivul nostru este să facem tot ce e posibil pentru a asigura independenţa ţării în acest domeniu şi, astfel, să fim mult mai bine pregătiţi pentru a face faţă unor situaţii de risc epidemiologic”, a spus Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului.

100 de posturi de cercetător, medic, biolog, biochimist, farmacist, inginer şi personal administrativ au fost scoase la concurs de Institutul “Cantacuzino”, de la începutul acestui an.

În decembrie 2017, Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării Naționale de la Ministerul Sănătății, iar în toamna anului trecut, Mihai Fifor, ministrul Apărării la acea vreme, anunța că faimosul Polidin ar putea reveni pe piață în 2019. De asemenea, anunţa că producţia de vaccinuri ar urma să fie reluată la o unitate de producţie nou construită şi în baza unui parteneriat cu o companie farmaceutică, până la finele acestui an.

 

 

×