x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mai mulți cetățeni străini au păcălit români să investească în acțiuni inexistente

Mai mulți cetățeni străini au păcălit români să investească în acțiuni inexistente

de Redacția Jurnalul    |    06 Apr 2024   •   15:00
Mai mulți cetățeni străini au păcălit români să investească în acțiuni inexistente
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Patru bărbați de cetățenie turcă, israeliană și irakiană au indus în eroare o persoană punând-o să acceseze o platformă online pentru a investi în anumite acțiuni și astfel i-au sustras zeci de mii de lei. Nu este singura infracțiune a celor patru.

 

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au depistat în flagrant, la o societate comercială din Afumați, 4 bărbați, în vârsta de 34, 35, 33 și 27 de ani, de cetățenie turcă, israeliana și respectiv irakiană, în timp ce aceștia, în calitate de intermediari, ar fi executat anumite manopere de inducere în eroare a persoanei vătămate, pentru obținerea unor sume de bani.

Asupra unuia dintre cei 4 bărbați au fost găsite sumele de 408.440 de lei, 10.000 de dolari și 62.500 de euro.

În aceeași zi, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, au făcut 3 percheziții, la domiciliile a 4 bărbați, în cadrul unui dosar de urmărire penală, în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

La percheziții au fost descoperite sumele de 82.779 de lei, 441.780 de euro și 300 de lire turcești.

Cele 4 persoane au fost duse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, pentru cercetări.

„În fapt, în temeiul unei sesizări, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au efectuat activități procedurale, din care a rezultat că, persoane necunoscute ar fi indus în eroare persoana vătămată, după ce la data de 12 martie 2024, aceasta a accesat o platformă online, cu scopul de a investi în anumite acțiuni, și după ce i-au câștigat încrederea, prin mijloace dolosive, au convins-o să își instaleze o aplicație pe telefonul mobil, prin care, în mod neautorizat i-ar fi sustras din cont, suma de 43.000 de lei. De asemenea, o altă persoană vătămată a relaționat cu persoanele necunoscute, în același context al investițiilor în anumite acțiuni, situație în care, aceasta s-a deplasat în locul indicat, pentru a preda sumele de bani solicitate de acele persoane, împrejurare în care cei 4 bărbați au fost depistați în flagrant delict”, spun polițiștii din IPJ Ilfov.

Sumele de bani descoperite la flagrant și percheziții, totalizând 610.000 de euro, au fost ridicate și indisponibilizate, pentru continuarea cercetărilor.

Polițiștii de investigații criminale au dispus, sâmbătă, reținerea, pentru 24 de ore, față de doi dintre cei 4 bărbați depistați în flagrant delict, urmând să fie prezentați procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, cu propuneri de luare a măsurilor preventive.

De asemenea, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov au efectuat verificări la societatea comercială unde s-a realizat flagrantul delict, context în care au constatat că operatorul economic nu deținea casă de marcat, deși comercializa produse către persoane fizice, cu plata în numerar.

În cauză, polițiștii de la economic au aplicat o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 20.000 de lei, iar ca măsura complementară, a fost suspendată activitatea societății, până la intrarea în legalitate cu privire la aceste aspecte.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarului penal, urmărirea penală fiind efectuată sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu.

×
Subiecte în articol: străini inselatorie acţiuni