x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cinci români au fost ucişi de gripă

Cinci români au fost ucişi de gripă

de Monica Cosac    |    10 Ian 2019   •   16:30
Cinci români au fost ucişi de gripă
Sursa foto: absolutimages/Getty Images/iStockphoto

Sute de cazuri noi de gripă au fost înregistrate în ultima săptămână, iar cinci persoane şi-au pierdut viaţa, în doar câteva zile, din cauza complicaţiilor provocate de virusul gripal. Ultimele două victime, confirmate ieri de specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), sunt doi bărbaţi din judeţul Mureş – în vârstă de 47 şi, respectiv, 70 de ani -, nevaccinaţi antigripal.

Medicii avertizează că doi dintre oamenii care au murit nu aveau alte probleme de sănătate, dar evoluţia griepei a fost foarte severă. „Ultimele sezoane au arătat clar că sunt atacate inclusiv persoane cu imunitate relativ bună, deci persoane tinere, care pot dezvolta forme severe, inclusiv insuficienţă respiratorie, tulburări neurologice”, ne-a spus medicul pediatru Valeria Herdea.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, recomandă vaccinarea antigripală, iar în caz de viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, trebuie ca persoana infectată să stea izolată dacă este o infecţie mai gravă şi să nu ia antibiotice. „Problema legată de gripă este a complicaţiilor pe care le produce şi a mortalităţii pe care o produce, în primul rând la persoane cu comorbidităţi, dar nimeni nu este scutit de complicaţii şi, din nefericire, şi decesul se poate înregistra chiar la persoane tinere fără afecţiuni cronice”, subliniază Rafila.

×
Subiecte în articol: gripă decese