x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social De ziua lor, copiii sunt așteptați la „Musical Playground”, unde se va sărbători prin artă

De ziua lor, copiii sunt așteptați la „Musical Playground”, unde se va sărbători prin artă

de Diana Scarlat    |    29 Mai 2024   •   06:20
De ziua lor, copiii sunt așteptați la „Musical Playground”, unde se va sărbători prin artă

Evenimentul „Musical Playground va fi organizat pe 1 Iunie, ca o sărbătoare de Ziua Internațională a Copilului, la București. Este un eveniment caritabil prin care Asociația Institutul Internațional de Arte promovează și organizează concursuri naționale și festivaluri pentru tinere talente.

Publicul va putea admira performanțele artistice ale unor copii foarte talentați, încurajați să facă performanță în artă. Ansamblul de băieți al Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, Ansamblul coral al Școlii Germane „Hermann Oberth” și Pașol Music Ensemble vor interpreta muzică de cea mai bună calitate. O artistă foarte tânără este pictoriță Ava Pașol, în vârstă de 14 ani, care își va expune tablourile, sub titlul „România, prin ochii copilăriei”.

Evenimentul va fi împărțit în mai multe momente muzicale. Primul concert de muzică clasică va fi susținut de ansamblul condus de Mădălina Pașol, care va interpreta „Carnavalul Animalelor”, lucrare scrisă de Camille Saint - Saëns, celebru compozitor francez. Apoi, pe scena ARCUB, din centrul istoric al Capitalei, vor urca tinerii artiști de la Ansamblul de băieți al Corului de copii al Radiodifuziunii Române, sub conducerea muzicală a dirijoarei Magdalena Faur și a dirijorului invitat Liviu Ofițeru. Publicul va mai putea asculta și corul de copii amatori al Școlii germane „Herman Oberth”. Ambele coruri vor interpreta compoziții din repertoriul național și internațional. 

Evenimentul este organizat de Asociația Institutul Internațional de Arte în colaborare cu Școala Germană „Hermann Oberth” și The Agency, cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

Promovează cultura și tinerii artiști

Ideea de a sărbători Ziua Copilului prin evenimente artistice de cea mai bună calitate a pornit de la pianista Mădălina Pașol și Institutul de Arte și Pasol Muzic Studio - asociația pe care o conduce -, dar și de la partenera Oana Beca, absolventă de Conservator, muzician și compozitor, care a pregătit promovarea sărbătorii, prin firma de PR The Agency, al cărei manager este.

„Ne dorim să încurajăm copiii să asculte muzică, să o cânte și să se bucure de ea. Promovăm cultura și tinerii artiști atât pe plan național, cât și pe plan internațional, oferindu-le oportunitatea de a se afirma pe cele mai prestigioase scene, întrucât numai prin contactul cu publicul un artist poate evolua. Așadar, acest eveniment nu este doar un motiv de sărbătoare, o invitație către o ascultare activă a ceea ce tinerii artiști interpretează, ci și un apel pentru sprijinirea activității culturale a asociației. Avem planuri îndrăznețe pentru ediția din toamnă a evenimentului ce va fi dedicat Valorilor Artistice Românești. Sperăm că ne vom bucura de susținere financiară din partea celor care iubesc arta și cultura”, spune pianista Mădălina Pașol. 

Un concept educațional amplu

Seria evenimentelor bazate pe același concept va continua. Tinerii artiști care sunt cooptați în acest tip de evenimente au beneficiat mai întâi de cursuri de muzică, la un centru cultural din Buftea, iar în continuare vor putea deveni artiști consacrați, cu ajutorul platformei de promovare care li se pregătește, având ca prim eveniment „Musical Playground”, de Ziua Copilului.

„Ne dorim să realizăm în această toamnă un eveniment la Breaza, unde am fost invitați de către directorul Centrului Cultural din localitate să ne implicăm în dezvoltarea peisajului cultural local și național, în măsura posibilităților. Evenimentul de la Breaza se va concentra în jurul masterclass-urilor realizate de Mădălina Pașol, împreună cu mine. Aceste masterclass-uri vor avea ca finalitate un recital cu ceea ce s-a studiat și învățat în cadrul cursurilor de la Buftea. Astfel, oferim copiilor nu doar șansa de a studia la un nivel înalt muzică, ci și a vedea și auzi rezultatul final, pe scenă. Așa cum probabil deja publicul nostru fidel știe, ne dorim să sprijinim copiii talentați să se manifeste muzical și să se culturalizeze la modul general”, a explicat Oana Beca, pentru Jurnalul. 

Muzica se înțelege cu îndrumare și răbdare

Muzicienele vor să creeze în rândul copiilor o „audiție educată”. Ideea a fost inspirată și din cercetarea științifică pe care Oana Beca a făcut-o pentru teza ei de doctorat, constatând că „muzica clasică nu face parte într-un procent satisfăcător din selecția lor personală” a tinerilor din România, iar soluția pe care o propune este acest gen de educație prin participarea directă, activă, dar și în joacă, la evenimente muzicale de cea mai bună calitate. 

„Eforturile noastre se îndreaptă către educarea copiilor și adolescenților. Un public needucat muzical nu va intra niciodată într-o sală de spectacole care pune în scenă produse culturale de înaltă calitate. Prin eforturile noastre, cu sprijinul partenerilor noștri și al celor care se implică în proiectele pe care le creăm și le gândim special pentru educarea publicului și a tinerilor interesați de muzica de elită, ne dorim să prevenim acest viitor posibil sumbru. Vrem să arătăm lumii întregi că muzica academică - clasică - are farmecul ei. Iar pentru a o înțelege, ai nevoie de îndrumare, de o inteligență emoțională superioară, de o atracție către frumos și sublim. Și de răbdare”, mai spune Oana Beca.

Publicul este așteptat de la ora 11.00, la Sala Mare - ARCUB din str. Lipscani, nr. 84-90 pentru a sărbători împreună Ziua Copilului, descoperind muzica clasică și pictura, într-o altă formă de joacă. Intrarea este liberă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×