x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medic: „Până nu oprești sursa infectărilor, spitalele nu vor face față”

Medic: „Până nu oprești sursa infectărilor, spitalele nu vor face față”

de Monica Cosac    |    19 Oct 2021   •   07:10
Medic: „Până nu oprești sursa infectărilor, spitalele nu vor face față”

România a înregistrat, ieri, două noi recorduri de la începutul pandemiei de COVID-19: cel mai mare număr de pacienți internați în spitale (19.745) și cel mai mare număr de bolnavi pe secțiile de Terapie Intensivă (1.764). Printre cei care și-au pierdut viața din cauza COVID se află și două tinere de 19 și 20 de ani, ambele nevaccinate și care mai aveau alte afecțiuni. Medicii le cer oamenilor să se vaccineze și să facă tot ce ține de ei să se protejeze, astfel încât să nu aibă nevoie de spital, și critică dur deciziile guvernanților care au ignorat și ignoră în continuare avertismentele experților în epidemiologie. „Închisoarea e mizilic față de ce merită ei”, spune, revoltat, prof. dr. Cristian Băicuș, care precizează că „poți face toate spitalele COVID, până nu oprești sursa infectărilor, nu vor face față”. 

 

Ieri, în România, a fost o nouă zi fără paturi libere la ATI pentru pacienții cu forme critice de COVID-19. Ba mai mult, la nivel național există 1.624 de paturi de ATI destinate pacienților infectați cu SARS-CoV-2, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, însă numărul bolnavilor înghesuiți pe secțiile de Terapie Intensivă a ajuns la 1.764, un nou record național. Pentru că nu mai sunt locuri, mulți dintre cei care ajung la spital cu insuficiență respiratorie sunt tratați în Unitățile de Primiri Urgențe sau direct pe holuri. 

Prof. univ. dr. Cristian Băicuș, de la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, spune că România nu ar fi trebuit să ajungă „la aceste cifre imense de pacienți infectați, care duc la cifre imense de pacienți cu insuficientă respiratorie, dintre care destui mor înainte să ajungă să fie intubați în ATI, din lipsă de locuri”.

 

Trebuie oprită sursa infectărilor

 

„COVID-19 cu insuficiență respiratorie este o boală foarte gravă, unde mor și majoritatea (celor - n.r.) care sunt intubați, d-apoi cei care ar avea nevoie, dar nu au unde”, arată medicul. 

Potrivit acestuia, pentru ca spitalele să facă față numărului foarte mare de bolnavi în stare gravă trebuie oprită mai întâi avalanșa de infectări, prin măsurile epidemiologice cerute de specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). „Domnul Arafat, comandantul acțiunii, a votat în celebrul comitet împotriva carantinării, recomandată de specialiștii de la Matei Balș și INSP. Asta arăta ori incompetența, ori faptul că a răspuns la o comandă politică - până la urmă, amândouă! Poți face toate spitalele COVID, până nu oprești sursa infectărilor, nu vor face față”, spune medicul într-o postare pe Facebook. 

 

Medicamentele salvează doar 15%

 

Dr. Băicuș le transmite oamenilor că pacienții care ajung în stare foarte gravă la spital „nu mor pentru că sunt uciși de doctori, ci pentru că se epuizează toate resursele terapeutice”. Totodată, medicul își arată uimirea că românii refuză vaccinul care „este foarte eficient” și cer disperați medicamente când ajung cu plămânii praf, deși terapiile existente în prezent sunt mult mai puțin eficiente la cei cu forme grave de boală: „Tratamentele existente pentru pacienții cu insuficiență respiratorie nu salvează decât circa 10-15% din ei, în rest, ceilalți sau se vindecă singuri, sau mor”.

 

„Dați vina pe politicieni?! Nu mai pot ei de grija voastră”

 

Și medicul Amin Zahra, specialist ATI la Spitalul Județean din Timișoara, a postat pe Facebook un mesaj în care le transmite oamenilor că ei sunt singurii care se pot apăra împotriva virusului.

„Zilnic, avem record, după record! Mor sute de pacienți în fiecare zi, au murit mii și, din păcate, pacienții aflați în terapie intensiva sunt din ce în ce mai tineri. Cu siguranță, în acest timp ați auzit și de vorba: «Așa și, nu sunt eu, nu e cineva drag mie!». Ei bine, toți cei care gândiți așa sunteți niște egoiști și dați dovadă de multă ignoranță! Singurul lucru pe care-l faceți este să căutați vinovați pentru rahatul în care ne aflăm! Dați vina pe politicieni că nu-și fac treaba, dar vreți să știți ceva?! Nu mai pot ei de grija voastră… Mai pe românește, li se rupe! Și puteți să fiți siguri că pentru ei se vor găsi paturi și tratamente și cel mai probabil nu în România! (...) La UPU, nu o să-i găsiți acolo pe cei ale căror sfaturi le ascultați! Pe ei nu-i interesează de binele vostru, dacă trăiți sau muriți. (...) Și-au dorit să iasă in evidentă și au reușit, dovada, sutele de pacienți din unitățile de primiri urgențe! Sunt întrebat adeseori de aparținători dacă se mai poate face ceva?! Sunt dispuși să cumpere orice este nevoie pentru un pacient drag lor, aflat în terapie intensivă cu afectare pulmonară totală! După, de multe ori nu se mai poate face nimic! Soluția există! Nu vă costă nimic, este gratuită!”, spune dr. Zahra

 

„Ieri, o doamnă tânără cu un flux mare de oxigen, aflată în terapie intensivă de mai multe zile, m-a rugat dacă poate să meargă acasă, măcar puțin, ca să își strângă copilul în brațe. Ar trebui să știți și asta când veți ajunge în terapie intensivă: n-o să vă țină locul nimeni acasă, nici ca mamă, nici ca tată, nici ca frate/soră!”, 

Dr. Amin Zahra, medic ATI

 

„Nu au făcut nimic toată vara, spunându-li-se că vine valul 4, dar măcar acum să înceapă să facă ceva! Închisoarea e mizilic față de ce merită ei! Culmea, unul dintre vinovați vrea cu tupeu să fie în continuare prim-ministru!

Prof. univ. dr. Cristian Băicuș

 

Aproximativ unul din trei teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2, făcute în ultimele 24 de ore, a fost pozitiv.  

 

2.078 de localități din România au o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori.

×