x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Oraşele de la Dunăre, inundate

Oraşele de la Dunăre, inundate

de George Hălărescu    |    29 Mar 2018   •   14:16
Oraşele de la Dunăre, inundate
Sursa foto: Bogdan Iurascu/INTACT IMAGES

Digurile pe de faleza Brăilei se dovedesc a fi depăşite sub asediului apelor Dunării. Nivelul fluviului a depăşit  cota de inundaţie cu 3 centimetri şi a ajuns la 610 centimetri, conform şefului Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Adrian Turiac. Primăria a luat deja măsuri pentru a supraînălţa gurile de canalizare din zona Căpităniei Portului cu tuburi de ciment, ca să nu se mai repete episodul din 2010, când Dunărea a inundat toată faleza. Toate sectoarele de dig din judeţul Brăila se află în faza a III-a de apărare, cu apa crescută la mai mult de o treime din înălţimea taluzului, iar angajaţii SGA monitorizează situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care apar. O situaţie îngrijorătoare este şi la Tulcea, unde apele Dunării au depăşit marginea falezei, iar proprietari de pontoane au improvizat pasarele pentru a putea ajunge la nave.  Potrivit autorităţilor tulcene, circa 300 de hectare de  teren au fost inundate în diferite zone ale judeţului în urma infiltraţiilor apărute în digurile de apărare, iar în oraşul Sulina au fost inundate 60 de gospodării. Pentru prevenirea apariţiei unor probleme, oficialităţile au decis punerea în funcţiune a 16 staţii de pompare din nordul şi nord-estul judeţului şi impunerea unor restricţii de tonaj. Astfel, niciun autovehicul cu masa mai mare de 7,5 tone nu mai poate circula pe digul Măcin-Smârdan, tronson al drumului naţional Tulcea-Brăila. Şi
Administraţia Fluvială Dunărea de Jos a decis pe data de 22 martie ca toate navele care tranzitează sectorul românesc al Dunării să reducă viteza până la limita producerii de valuri.

Apele Dunării au ieşit din matcă şi în judeţul Teleorman, unde 20 de localităţi au fost inundate, iar trei drumuri judeţene au fost închise: DJ 612B, DJ 612A şi DJ 503, în timp ce circulaţia pe DN 6 Drăgăneşti Vlaşca - Bucureşti este restricţionată.

 

×
Subiecte în articol: orase inundate