x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Recalcularea pensiilor: Când vor fi livrate pensionarilor deciziile de recalculare

Recalcularea pensiilor: Când vor fi livrate pensionarilor deciziile de recalculare

de Redacția Jurnalul    |    05 Aug 2024   •   22:10
Recalcularea pensiilor: Când vor fi livrate pensionarilor deciziile de recalculare

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat că pensionarii vor primi deciziile de recalculare la domiciliu în perioada 15 august - 1 septembrie. Plicurile vor fi înmânate personal, nu lăsate în cutia poștală.

Într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, Baciu a explicat că plicurile cu deciziile de recalculare vor fi trimise cu confirmare de primire, astfel încât să fie înmânate direct destinatarilor. „Pensionarii ar trebui să fie acasă pentru a primi aceste plicuri cu informația privind decizia de recalculare, conform noii legi a pensiilor", a spus Baciu.

Conținutul documentului de recalculare

Documentul de recalculare va include:

  • Datele de identificare ale pensionarului: numărul dosarului de pensie, numele, prenumele, CNP-ul, tipul pensiei (limită de vârstă, anticipată, invaliditate, urmaș).
  • Valoarea pensiei înainte de recalculare.
  • Stagiile de cotizare: contributiv, necontributiv, asimilat și din sisteme neintegrate sistemului public de pensii.
  • Stagiul de cotizare contributiv, asupra căruia se aplică punctele de stabilitate.
  • Numărul de puncte totale, inclusiv punctele de stabilitate.
  • Formula de calcul: numărul total de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință (VPR), rezultând noul cuantum al pensiei, evidențiat clar în document.

Nicio pensie nu va scădea

Baciu a subliniat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, datorită unui principiu stabilit de lege. „Dacă aplicarea formulei de calcul ar duce la un cuantum mai mic al pensiei, se va menține cuantumul cel mai avantajos. Majoritatea pensionarilor vor primi majorări de pensie în urma acestui proces", a adăugat el.

Verificări și controale

În ceea ce privește eventualele diferențe în pensii, Baciu a explicat că acestea pot apărea și în plus, nu doar în minus. „Avem controale anuale efectuate de Curtea de Conturi și verificări interne. Orice eroare găsită este corectată imediat", a precizat el.

Punctele de stabilitate, noutatea majoră a noii legi

Punctele de stabilitate reprezintă o noutate esențială în noua lege a pensiilor și sunt aplicate asupra stagiilor de cotizare mai mari de 25 de ani. „Pensionarii cu stagii de cotizare mari vor vedea creșteri considerabile în pensii datorită acestei noi formule de calcul", a explicat Baciu.

Calcul personal al pensiilor

Cei care au cunoștințe solide despre sistemul public de pensii pot să își calculeze singuri pensiile. „Punctele de stabilitate se acordă doar pentru stagiile de cotizare contributive. Recomand pensionarilor să aștepte plicul cu decizia pentru a vedea exact noul cuantum al pensiei", a concluzionat Baciu.

×
Subiecte în articol: pensii recalculate