x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Peste 78% dintre români se consideră cetățeni de mâna a doua ai UE

Peste 78% dintre români se consideră cetățeni de mâna a doua ai UE

29 Mar 2021   •   12:34
Peste 78% dintre români se consideră cetățeni de mâna a doua ai UE

Aproximativ 78,2% dintre români cred că sunt priviți "cetăţeni de mâna a doua" în UE, iar 20,4% nu sunt de acord cu această afirmație, arată un sondaj INSCOP.

În același timp, 50,2% consideră că unele țări europene blochează aderarea României la spaţiul Schengen din motive economice, iar 43,5% sunt de părere că nu au fost îndeplnite criteriile de aderare.

Totodată, 55,9% spun că poluarea este provocată mai ales de companii străine și 35% de companii româneşti. Ma mult, 47,3% dintre respondenţi cred că tăierile ilegale de păduri sunt produse de companii străine, iar 45,8% de companii româneşti şi cetăţeni români.

58,2% dintre cei chestionaţi nu cred faptul că lucrările la autostrăzi sunt blocate de puteri străine care urmăresc să împiedice dezvoltarea ţării, dar 35,4% sunt de acord cu aceasta.

Însă aproape jumătate dintre români, respectiv 49,5%, consideră că Ungaria urmăreşte să despriindă Transilvania de România", în timp ce 43,2% nu cred acest lucru.

87,2% dintre participanții la cercetare sunt de acord cu protecția drepturilor minorităţilor etnice, iar 11% sunt în dezacord.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în perioada 1 - 12 martie. Chestionarul a fost realizat prin interviuri telefonice, pe 1.100 de persoane. 

×
Subiecte în articol: sondaj inscop ue cetateni de mana a doua