x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 10.000 de femei vor primi bani de la stat pentru a deveni mame

10.000 de femei vor primi bani de la stat pentru a deveni mame

de Monica Cosac    |    13 Mai 2024   •   08:20
10.000 de femei vor primi bani de la stat pentru a deveni mame

După aproape cinci luni de când a fost sistat, Programul naţional pentru creşterea natalităţii, unul dintre cele mai importante programe derulate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin care românii care suferă de infertilitate sunt ajutați cu bani de la stat să devină părinți, va fi deblocat. Potrivit un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, Ministerul Familiei va da şi în acest an echivalentul a 3.000 de euro pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro (FIV). Finanțarea urmează să fie asigurată din fondul de rezervă al Guvernului.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a anunțat că, în apropiere de Ziua Internaţională a Familiei, marcată în fiecare an pe 15 mai, a început demersurile oficiale pentru deblocarea Programului FIV, program care a fost sistat în decembrie 2023. Practic, Ministerul Finanțelor l-a blocat din lipsa banilor, la nici două luni după ce Ministerul Familiei anunțase nu doar că va veni în sprijinul cuplurilor infertile și în 2024, ci și că va dubla numărul de beneficiari.

La finalul săptămânii trecute, a fost pus în transparență decizională proiectului de HG privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea „Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii”, prin care Ministerul Familiei va sprijini familiile care își doresc copii, dar se confruntă cu probleme de sănătate de tipul infertilității.

„România, la fel ca toate țările europene, se confruntă cu un comportament reproductiv ce a suferit transformări negative în ultimii ani, fertilitatea scăzând într-un ritm accelerat, situându-ne sistematic sub nivelul de înlocuire a generaţiilor și având drept consecință un spor natural negativ al populației. Acestei realități crude i se adaugă și fenomenul migraționist, care conduce la o exacerbare a dezastrului demografic început în anii 1990-2000”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Peste 26.000 de cereri, doar 10.000 de beneficiari

În ciuda faptului că mai mult de 26.000 de cupluri au solicitat deja acest ajutor financiar din partea autorităților, iar natalitatea este în cădere liberă, după cum reiese chiar din datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică, pentru anul 2024 se vor da bani, sub forma unor vouchere, ca și anul trecut, „pentru maximum 10.000 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, în condițiile legii”. 

Programul va veni și cu ceva modificări. Spre exemplu, față de condițiile anterioare, când ambii parteneri trebuiau să fie români, de această dată vor putea beneficia de acest ajutor financiar și familiile în care doar unul dintre membrii cuplului infertil este cetățean român și are domiciliul în România. 

Acest program social se adresează cuplurilor și femeilor infertile, cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani, cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană, asistată medical, iar sprijinul financiar se acordă sub forma a două vouchere, de 15.000 de lei în total. Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziţionării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise de medicii specialiști.

156 de copii și peste 2.200 de sarcini în evoluție

Conform raportărilor oficiale, prin acest program social lansat la finalul anului 2022, până în prezent au venit pe lume 156 de copii, iar 2.220 de sarcini au fost confirmate și se află în diferite stadii de evoluție.

Alte date pentru programul FIV 2023 arată că la începutul lunii mai 2024 sunt: 

• 26.188 - număr total e-mailuri primite/cereri;

• 11.383 - dosare înregistrate;

• 11.068 - dosare analizate de comisie;

• 10.000 - dosare declarate eligibile;

• 10.000 - contracte trimise către beneficiari spre semnare;

• 9.322 - contracte semnate;

• 9.322 - vouchere emise și trimise;

• 9.322 - vouchere comandate;

• 4.702 - deconturi farmacii;

• 3.923 - deconturi clinici.

În luna octombrie a anului trecut, ministrul Familiei a anunţat naşterea primului copil prin Programul Naţional pentru Creşterea Natalităţii.

Previziuni alarmante privind fertilitatea și natalitatea

Ample studii publicate recent au arătat că ratele globale ale fertilității, care au scăzut în aproape toate țările începând din 1950, vor continua să scadă până la sfârșitul secolului, ducând la o schimbare demografică profundă. Cercetarea s-a bazat pe cifrele din Global Burden of Disease (GBD), un vast program conceput pentru a colecta date despre sănătate din majoritatea țărilor lumii, iar oamenii de știință au subliniat că politicile și măsurile care sprijină părinții și imigrația deschisă vor fi vitale pentru a menține dimensiunea populației și creșterea economică. 

Mai mult, eforturile pe care le fac în prezent guvernele pentru gestionarea creșterii populației vor fi resimțite, cel mai probabil, abia după 2050. 

În România, rata totală a fertilității, care în anul 1950 era de peste 3 copii născuți de o femeie, a ajuns la 1,7 în anul 2021 (mult sub nivelul de înlocuire a generațiilor, care este de 2,1 copii de femeie). 

Însă previziunile cercetătorilor sunt și mai sumbre: până în anul 2050, rata fertilității în țara noastră va scădea până la 1,48 de copii de femeie și va ajunge la 1,26 până la sfârșitul acestui secol.

Practic, dacă în 1950 se nășteau circa 415.000 de copii în România, iar în 2021 au fost aproximativ 178.000 de nou-născuți. Comparativ, în 2023, numărul lor a fost cel mai mic de când se fac măsurători recente: doar 155.000. 

Natalitatea scade dramatic în următoarele decenii. Specialiștii estimează că în 2050, mai puțin de 115.000 de copii vor mai veni pe lume în țara noastră, în timp ce în anul 2100 vor fi doar 37.700 de nou-născuți.

×
Subiecte în articol: program fiv femei bani stat mame