România a suferit cel mai mult dintre toate statele UE cauza incendiilor forestiere în 2020, cu 627 de incendii care au afectat 5.151 de hectare, arată un raport realizat în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.
Au fost afectate de flăcări 339.489 de hectare în 2020, din 20 de state UE. După România, cele mai multe incendii au fost în Portugalia, Spania și Italia.
Totodată, incendiile de pădure au afectat grav zone protejate "Natura 2000" din Europa, respectiv 136.331 de hectare, ceea ce înseamnă 40% din suprafaţa totală distrusă în 2020. În România, circa 50% din suprafața arsă a fost în zone protejate, cea mai mare fiind în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Alte zone grav afectate din UE au fost Pirinei și regiunea Balcanilor.
În afara blocului comunitar, cele mai multe incendii de pădure au fost în Ucraina.
"Clima în schimbare are efecte asupra duratei sezonului incendiilor şi a gravităţii acestora, periclitând tot mai multe vieţi şi distrugând natura. Raportul de astăzi arată cât de gravă a fost situaţia anul trecut, astfel cum reiese şi din datele de anul acesta. Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru păduri în scopul de a întări rezistenţa pădurilor europene. Ca să putem atenua impactul incendiilor de vegetaţie avem neapărată nevoie de păduri sănătoase şi rezistente şi de terenuri gestionate într-un mod care să protejeze biodiversitatea şi oamenii. Iată de ce colaborăm cu partenerii noştri şi cu autorităţile naţionale pentru a stabili ca normă o prevenire a incendiilor de vegetaţie bazată pe gestionarea adecvată a terenurilor", a declarat Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru Mediu, Oceane şi Pescuit.