x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, fără medici: 7 din 10 vor să plece

România, fără medici: 7 din 10 vor să plece

de Monica Cosac    |    30 Oct 2017   •   13:30
România, fără medici: 7 din 10 vor să plece
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

În ciuda creşterilor salariale şi a promisiunilor făcute în ultimul an de guvernanţi, exodul medicilor este şi va continua să rămână una dintre cele mai mari probleme din sistemul de sănătate românesc. Şapte din zece medici din ţara noastră a avut cel puțin odată intenția de a pleca să muncească peste hotare, potrivit unui studiu dat publicităţii, ieri, de Federația „Solidaritatea Sanitară”. Şi mai grav este că patru din zece medici rezidenţi au şi făcut demersuri în acest sens, în ultimele şase luni.

România este codașă printre țările membre UE privind numărul de medici raportat la mia de locuitori, cu 2,5 medici la mia de locuitori, față de media europeană (3,4), iar specialiştii estimează că procentul va scădea şi mai mult.

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, la cererea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, arată că un procent de 62% din personalul medical a avut cel puţin o dată intenţia de a pleca să muncească într-o altă ţară, iar ponderea intenţiei generale de a pleca este mai mare la medici (69%) decât la asistentele medicale (55,2%). O bună parte dintre aceştia nu au rămas doar la stadiul de intenţie, ci au şi făcut primii paşi pentru a-şi construi un viitor în alte ţări.

„20% dintre respondenți declară că au făcut demersuri pentru a pleca, în ultimele 6 luni (chiar în condițiile unei campanii susținute din partea Guvernului de promovare a creșterilor salariale). Distribuția per specialități indică intenția cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenți (38,4% dintre ei intenționează, au făcut demersuri), urmați de medicii specialiști (24,4%)”, detaliază Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, precizând că „demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct și prin firmele de recrutare, învățarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare”.

Concluziile sunt cuprinse în Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenţiei personalului medical de a migra pentru muncă, analiză care are la bază răspunsurile date de personalul medical din unitățile publice la întrebările din chestionarul online. Aplicarea chestionarelor s-a făcut în perioada 13 — 20 octombrie 2017, iar din numărul total de completări au fost reținute spre prelucrare un număr de 1.300 de chestionare, potrivit sindicaliştilor din Sănătate.

Un procent de 78% dintre salariații din Sănătate consideră ca Legea 153/2017 privind salarizarea unitară va avea efecte negative asupra lor, a mai relevant studiul realizat de Centrul “Solidaritatea”.

Federației Solidaritatea Sanitară spune că protestele din Sănătate nu vor înceta, deoarece promisiunile fără acoperire nu țin loc de satisfacerea revendicărilor.

×