x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Societatea Română de Dermatologie a lansat o campanie de informare privind psoriazisul

Societatea Română de Dermatologie a lansat o campanie de informare privind psoriazisul

31 Oct 2017   •   21:30
Societatea Română de Dermatologie a lansat o campanie de informare privind psoriazisul

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat campania "Nu mă exclude, Nu sunt contagios!", cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului - 29 octombrie, campanie de informare şi educare prin care îşi propune să crească gradul de informare al publicului larg cu privire la psoriazis, atrăgând atenţia asupra faptului că aceasta nu este o afecţiune contagioasă. 

Campania se desfăşoară în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara. 

'Psoriazisul este o afecţiune cu multe implicaţii medicale şi sociale din ce în ce mai evidente în societatea de astăzi. Acest fapt îl putem constata indiferent de vârsta pacientului, fie că vorbim de copii, adolescenţi sau persoane în vârstă, fiecare etapă a vieţii având implicaţii specifice. În acest context am militat şi milităm, cu rezultate pozitive, cred eu, pentru o colaborare fructuoasă între medici dermatologi şi medicii de alte specialităţi, dar şi între medici şi factorii de decizie, totul în beneficiul pacientului cu psoriazis", afirmat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD, conform aceleiaşi surse. 

În anii trecuţi, SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum, unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, spaţii publice (plaje) etc, unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate datorită lipsei de informare despre această afecţiune. Efectul campaniei s-a reflectat şi în creşterea adresabilităţii la medicul dermatolog, psiholog şi chiar nutriţionist (specialităţi conexe la care este bine să se adreseze pacientul cu psoriazis). 

De-a lungul anilor, în cadrul campaniilor s-au lansat mai multe mesaje menite să le uşureze viaţa celor peste 400.000 de români care suferă de psoriazis, dar şi miilor, chiar sutelor de mii care decid să nu meargă la medic, să nu se informeze şi, în consecinţă, să nu se trateze corect. 

Medicii spun că tot mai mulţi pacienţi dezvoltă psoriazisul "vulgar", o afecţiune care revine ciclic la intervale relativ scurte. 

Psoriazisul este o afecţiune cronică, care pe lângă alte manifestări se caracterizează printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces are loc în 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii. 

Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rată de apariţie de 2% în populaţia nord-europeană şi de 2%-2,6% în populaţia americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Rate de apariţie relativ scăzute apar în unele zone (exemplu: Japonia). Aceleaşi studii relevă faptul că 50% din pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută sau slabă la locul de muncă cu repercursiuni atât personale, cât şi cu impact major socio-economic. 

Aproape 30% din pacienţii cu psoriazis, potrivit statisticilor, au o rudă de gradul I care suferă de aceeaşi boală. AGERPRES

×
Subiecte în articol: psoriazisul