"Deshidratarea apare din cauza pierderii apei din organism, iar lipsa acesteia afectează funcționarea corpului. Când nu avem suficientă apă, ne simțim leneși, obosiți și avem tendința de a adormi chiar și în locuri publice. Nu putem controla clima României, dar putem lupta împotriva caniculei evitând ieșirile în timpul maximului de căldură, cel puțin până după ora 17:00-18:00", a explicat prof. dr. Vlad Ciurea.
Ce să mâncăm în zilele caniculare
Medicul a accentuat importanța unei alimentații ușoare în perioadele de caniculă. "Trebuie să mâncăm foarte ușor, cât mai multe fructe. Acesta este secretul. Evităm carnea grea, chiar dacă ne place mirosul de mici. Trebuie să consumăm multe lichide și fructe pentru a menține activitatea creierului și a organismului", a adăugat prof. dr. Ciurea.
Efectele caniculei asupra organismului
Canicula afectează întregul organism, nu doar creierul, avertizează medicul. "Căldura excesivă afectează respirația, digestia, pielea și, în special, creierul. Expunerea capului la soare intens este ca și cum am pune creierul într-un cuptor. Este esențial să ne protejăm capul cu pălării albe și să bem multe lichide, evitând expunerea îndelungată la soare", a explicat prof. dr. Vlad Ciurea.
Medicul a oferit aceste sfaturi în cadrul rubricii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3 CNN, subliniind că protecția împotriva caniculei este crucială pentru menținerea sănătății întregului organism.