x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să combatem oboseala pe timpul caniculei: Sfaturile medicului Vlad Ciurea

Cum să combatem oboseala pe timpul caniculei: Sfaturile medicului Vlad Ciurea

de Redacția Jurnalul    |    04 Iul 2024   •   10:00
Cum să combatem oboseala pe timpul caniculei: Sfaturile medicului Vlad Ciurea
Sursa foto: Hepta

Medicul Vlad Ciurea a explicat, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, motivele pentru care ne simțim obosiți în zilele caniculare și ce măsuri ar trebui să luăm pentru a evita această stare. El a subliniat că deshidratarea este principalul factor care contribuie la senzația de oboseală. Pentru a combate acest fenomen, este esențial să ne hidratăm corespunzător și să adoptăm o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume, evitând expunerea la soare în orele amiezii.

"Deshidratarea apare din cauza pierderii apei din organism, iar lipsa acesteia afectează funcționarea corpului. Când nu avem suficientă apă, ne simțim leneși, obosiți și avem tendința de a adormi chiar și în locuri publice. Nu putem controla clima României, dar putem lupta împotriva caniculei evitând ieșirile în timpul maximului de căldură, cel puțin până după ora 17:00-18:00", a explicat prof. dr. Vlad Ciurea.

Ce să mâncăm în zilele caniculare

Medicul a accentuat importanța unei alimentații ușoare în perioadele de caniculă. "Trebuie să mâncăm foarte ușor, cât mai multe fructe. Acesta este secretul. Evităm carnea grea, chiar dacă ne place mirosul de mici. Trebuie să consumăm multe lichide și fructe pentru a menține activitatea creierului și a organismului", a adăugat prof. dr. Ciurea.

Efectele caniculei asupra organismului

Canicula afectează întregul organism, nu doar creierul, avertizează medicul. "Căldura excesivă afectează respirația, digestia, pielea și, în special, creierul. Expunerea capului la soare intens este ca și cum am pune creierul într-un cuptor. Este esențial să ne protejăm capul cu pălării albe și să bem multe lichide, evitând expunerea îndelungată la soare", a explicat prof. dr. Vlad Ciurea.

Medicul a oferit aceste sfaturi în cadrul rubricii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3 CNN, subliniind că protecția împotriva caniculei este crucială pentru menținerea sănătății întregului organism.

×