x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sondaj: Cultura românilor, superioară restului lumii

Sondaj: Cultura românilor, superioară restului lumii

31 Oct 2018   •   11:10
Sondaj: Cultura românilor, superioară restului lumii

Aproape 70% dintre români se cred superiori din punct de vedere cultural în raport cu alte naţii şi nu ar accepta sub nicio formă un musulman sau un evreu să facă parte din familie. În acelaşi timp, ei sunt convinşi că a fi creştin este o componentă importantă a identităţii naţionale, se arată într-un studiu recent realizat de Pew Research Center.

Studiul a fost realizat, în perioada 2015-2017, în rândul a aproximativ 56.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, din 34 de ţări din Europa de Vest, Centrală şi de Est. Potrivit cercetărilor, 66% dintre români se cred superiori din punct de vedere cultural, ceea ce plasează ţara noastră pe locul al treilea într-un top realizat pe baza răspunsurilor primite pentru afirmaţia "Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora". Topul este condus de Grecia (89%), iar podiumul este completat de Bulgaria (69%).

La capitolul toleranţă, doar 29% dintre români ar accepta ca din familia lor sau din rândul vecinilor să facă parte un musulman sau un evreu, ceea ce plasează ţara noastră pe primul loc în acest clasament, în care pe poziţia secundă se află bulgarii, cu 32%. De asemenea, 74% dintre români resping ideea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, mai "înverşunaţi" fiind doar bulgarii, cu 79%.

La nivel general, studiul Pew Research Center demonstrează că, în unele cazuri, diferenţele continentale privind atitudinile şi valorile pot fi extreme. De exemplu, în toate ţările din Europa Centrală şi Estică, mai puţin de jumătate dintre adulţi spun că sunt gata să primească în familie un musulman, în timp ce procentul acestora în Europa de Vest este de peste 50%, iar o atitudine similară este întâlnită şi în ceea ce priveşte evreii.

Atitudinile privind minorităţile religioase sunt similare celor care privesc ideea de identitate naţională. Pe când se aflau în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, numeroase ţări din Europa Centrală şi Orientală nu includeau religia în sfera publică.

În Europa de Vest, din contră, oamenii, în majoritate, nu au sentimentul că religia este un element major al identităţii naţionale. În Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii, de exemplu, cei mai mulţi dintre oameni spun că nu este important să fii creştin pentru a fi cu adevărat francez, respectiv britanic.

 

×