x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ținutul Buzăului – „zona albastră” a longevității din România

Ținutul Buzăului – „zona albastră” a longevității din România

19 Ian 2024   •   16:09
Ținutul Buzăului – „zona albastră” a longevității din România
Sursa foto: Alexandra Mirghe Unsplash.com

„Zonele albastre” sunt acele zone și regiuni în care populația a ajuns, în medie, la vârste foarte înaintate și fără prea mari probleme de sănătate, așa cum le-a numit pentru prima dată Dan Buettner.

Există și în România o astfel de zonă, în Ținutul Buzăului, acolo unde vârstele de peste 90 de ani reprezintă ceva firesc. Aproape 2% din cei 2000 de locuitori au atins cel puțin acestă vârstă, iar condițiile de acolo sunt asemănătoare cu cele din Icaria, Sardinia sau Nicoya. Astfel, cei care trăiesc semnificativ mai mult decât media au un stil de viață sănătos, cu alimentație bogată în fructe și legume, cu niveluri mai reduse de stress și poluare.

Descoperiți de membrii Asociației „Ținutul Buzăului”, buzoienii longevivi consumă alimente curate, cultivate de ei în grădină, muncesc și fac mișcare neîntrerupt, țin post, mănâncă și beau moderat, traiesc in zona nepoluata, sunt împăciuitori și își pun viața în mâna destinului, mentalitate ce le dă o detașare și o putere stoică de-a trece peste greutăți. La toate acestea contribuie sarea, relieful, pădurile și vibrația specială a acestei zone atât de dăruite de natură.

Oamenii de acolo ar putea să fie considerați un adevărat studiu de caz în domeniul longevității, unul care progresează rapid.

Se vorbește acum chiar de posibilitatea nu doar a încetinirii procesului de îmbătrânire, ci chiar de un proces reversibil.

O astfel de abordare a fost sugerată de David Sinclair, un renumit cercetător în domeniul biologiei îmbătrânirii și profesor la Universitatea Harvard, cel care a jucat un rol esențial în avansarea cercetărilor privind îmbătrânirea și potențiala sa clasificare ca boală în International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD).

În cartea sa „Lifespan: De ce Îmbătrânim și cum să nu o mai Facem”, Sinclair prezintă un amalgam de cercetări științifice și observații personale care conturează o imagine optimistă asupra viitorului longevității umane.

Pornind de la observațiile lui David Sinclair, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României lansează provocarea "Tinerețe vs. Bătrânețe", un concurs menit să canalizeze și să valorifice potențialul inovator din România în domeniul anti-aging. Acest concurs oferă o platformă unică pentru avansarea cercetării în longevitate și susținerea tradiției de excelență și inovație în acest domeniu în România.

Un premiu de 5000 de euro va fi acordat pentru cea mai inovatoare și fezabilă propunere. Detalii suplimentare despre înscrierea în concurs sunt disponibile pe site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro.

 

 

×