x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Unitatea de transfuzii a spitalului CF 2, fără autorizaţie

Unitatea de transfuzii a spitalului CF 2, fără autorizaţie

29 Iul 2016   •   19:05
Unitatea de transfuzii a spitalului CF 2, fără autorizaţie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Inspecţia Sanitară are acces la absolut toate documentele de la Spitalul CF2, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, precizând că pacienta căreia i-a fost administrat sânge dintr-o altă grupă a fost transferată la Spitalul Universitar, la cererea rudelor, în comă indusă, iar un raport în acest caz urmează să fie făcut cel mai probabil în cursul serii de vineri.

''Am vrut să ne asigurăm că Inspecţia Sanitară are acces la absolut toate documentele - fişa de observaţie a pacientului, toate registrele care ţin de transfuzii. Deocamdată, singurele informaţii pe care le putem confirma - este vorba despre o reacţie severă post transfuzională cauzată de o eroare. Eroarea s-a petrecut, ca să o pun în termeni, de neprofesionism medical - grupa de sânge a fost făcută pentru o pacientă, iar pe baza acelor analize a fost administrat sângele într-o oarecare pondere, deocamdată nu este exact cât, către cealaltă pacientă, care a fost transportată cu ambulanţa SMURD la Spitalul Universitar'', a spus oficialul MS, adăugând că a existat o perioadă de întârziere la furnizarea documentelor, dar acest lucru s-a rezolvat.

El a precizat că, la fel ca în cazul Spitalului de Arşi, unitatea de transfuzii funcţionează fără autorizaţie sanitară.

''Asta nu înseamnă neapărat că lipsa acestei autorizaţii a dus în mod obligatoriu la această eroare. Deocamdată toate indiciile duc către ideea unei erori umane. Urmează ca Inspecţia Sanitară să verifice (...) dacă există tot necesarul, toată aparatura, toate condiţiile pentru ca transfuziile şi stocarea sângelui să fie conforme cu normele în vigoare. La momentul la care vom avea un raport, probabil în cursul acestei seri, cel mai probabil dimineaţă, informaţiile vor pleca la dumneavoastră (n.r. - jurnaliştii). (...) Depinde de ce se găseşte în urma inspecţiei. Sunt două variante - fie lipsa autorizaţiei înseamnă că există toată aparatura şi toate condiţiile, dar cineva, undeva, nu a avut bunăvoinţă să depună documentaţia la DSP, cealaltă variantă, pe care o ştiţi de la Spitalul de Arşi, este că nu se îndeplinesc toate criteriile şi dacă se constată acest lucru se suspendă unitatea de transfuzii. (...). Nu ştiu de când lipseşte autorizaţia. În primă fază ministerul poate aplica o amendă de 20.000 de lei, dar depinde de ce se constată'', a arătat Colintineanu, la Spitalul CF 2.

Întrebat cum a ajuns informaţia la MS, el a susţinut că instituţia a fost anunţată de colegii de serviciu ai pacientei.

''Deocamdată există nişte dubii de ce a existat o întârziere atât de mare între momentul în care s-a constatat reacţia severă post transfuzională şi raportarea ei, care (...) nu s-a produs nici măcar în ziua de astăzi. Ar fi fost programată să se întâmple în ziua de luni'', a adăugat oficialul MS.

AGERPRES

×