x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Următorul val din Europa a început”. România îl întâmpină doar cu recomandări

„Următorul val din Europa a început”. România îl întâmpină doar cu recomandări

de Monica Cosac    |    14 Mar 2022   •   07:25
„Următorul val din Europa a început”. România îl întâmpină doar cu recomandări
Sursa foto: Agerpres

Pe fondul relaxării și al renunțării la măsurile de protecție din ultima lună, mai multe țări din Europa înregistrează creșteri ale numărului de infectări și al spitalizărilor cu COVID-19. „Următorul val din Europa a început”, avertizează cercetătorul american Eric Topol, care nu se aștepta ca noul val să se manifeste atât de repede. Medicii spun că România a încheiat deja pandemia „din pix” și întâmpină valul șase cu simple recomandări.

În ciuda avertismentelor OMS că „pandemia este departe de a se termina”, mai multe state au renunțat în ultima perioadă la restricții și măsuri de protecție.

 „Nu este grozav? Pandemia s-a terminat. Nu avem nevoie de măști. Virusul este controlat. Uită de vaccinuri, deoarece nu funcționează. Cei vulnerabili sunt protejați. Variantele viitoare vor fi benigne. Singura problemă este că nimic din toate acestea nu este adevărat”, atrăgea atenția, cu o săptămână în urmă, dr. Eric Topol, fondator și director al Institutului translațional de cercetare Scripps din Statele Unite. În acest weekend, cercetătorul american a scris pe Twitter că noul val de COVID-19 din Europa a început deja, mult mai repede decât anticipase.

Datele colectate de-a lungul timpului pe platforma Our World In Data arată însă că săptămâna trecută s-a înregistrat o nouă creștere a numărului de cazuri de COVID-19 raportate la numărul de locuitori, în țări precum: Austria, Olanda, Cipru, Elveția, Germania, Grecia, Finlanda, Portugalia, Marea Britanie și Irlanda.

De asemenea, mai multe țări europene (Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Elveția și Italia) raportează creșterea spitalizărilor cu COVID-19.

Virusul nu a fost înștiințat că s-a terminat

Chiar dacă suntem puțin în urma altor țări europene, noul val nu ne va ocoli nici pe noi, spun medicii, având în vedere că România a eliminat orice piedică din calea virusului.

„Da, valul 6 este în Europa. Iar România îl întâmpină cu simple recomandări, extrem de multă aroganță şi suficiență din zona ministerială şi cu nicio vorbă despre vaccin. Să nu supere populația. Şi dacă moare, ce? Măcar moare fără să fie supărată pe guvernanți pentru botniță şi certificat”, spune dr. Raluca Zoițanu, medic de familie, adăugând că în țările din Asia-Pacific cu procente mici de populaţie vaccinată „varianta mai agresivă de Omicron face ravagii”.

„Să fim serioși - ați «terminat» pandemia din pix, pe hârtie!”, a scris pe Facebook și medicul ATI Laura Zarafin. Potrivit acesteia, virusul circulă fără probleme, iar ridicarea obligativității purtării măștii în interior este o prostie: „Este o prostie cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut nimic în acești doi ani în privința ventilării cât mai corecte a spațiilor din spitale, școli, instituții, clădiri de birouri”.

Și cercetătorul Octavian Jurma a spus, recent, că familia Omicron s-a mărit o nouă subvariantă (denumită neoficial BA.2.2), „o versiune mai infecțioasă și aparent mai periculoasă decât BA.2, care este deja 100% dominată în Hong Kong și a ajuns și în UK”.

Medicii spun că vor continua să poarte masca în spațiile închise și îi roagă pe pacienți să respecte această recomandare în incinta cabinetelor medicale.

×