x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie

29 Noi 2015   •   13:25
Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie
Sursa foto: Marin Raica/INTACT IMAGES

Meteorologii estimează pentru următoarele trei luni o vreme, în general, normală pentru perioada de iarnă, cu temperaturi ce vor coborî sub zero grade în majoritatea regiunilor, dar şi cu precipitaţii ce vor tinde către excedent, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul decembrie 2015 - februarie 2016, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.

În prima lună de iarnă, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, încadrate la -0,8 grade Celsius. În sud-estul şi local în sudul şi vestul ţării valorile termice pot fi mai ridicate decât acestea. Ca valori termice medii, meteorologii estimează pentru zona Transilvaniei şi Moldovei temperaturi cuprinse între -5 şi zero grade Celsius, pentru Maramureş şi Oltenia între minus două şi zero grade Celsius, iar în Banat, Crişana şi Muntenia între zero şi 3 grade Celsius.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra, în decembrie, valori peste mediile multianuale în centrul, vestul şi local în sudul şi sud-estul ţării, iar în restul teritoriului acestea vor fi normale. Media multianuală lunară a precipitaţiilor, pentru luna decembrie, este de 44,8 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referinţă 1981-2010. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 92 l/mp), Oltenia (până la 87 l/mp), Banat şi Crişana (între 45 şi 70 l/mp).

În ianuarie 2016, valorile termice se vor situa, în general, în apropierea mediilor climatologice (de -2,1 grade Celsius) în centrul, nordul şi local în vestul ţării. În rest, valorile de temperatură pot fi peste norme. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei, între -6 şi -7 grade Celsius, iar cele mai ridicate în Dobrogea, între -1 şi două grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM relevă că acestea vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor vor avea o tendinţă de excedent. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat şi Crişana (câte 54 l/mp).

În ultima lună de iarnă, estimările meteorologilor arată că temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limite apropiate de mediile climatologice, cu excepţia sud-estului, sudului şi, local, vestului ţării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale. Media multianuală a lunii februarie se situează la -1 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 şi zero grade Celsius în Transilvania şi Moldova, între -6 şi -1 grad Celsius în Moldova, respectiv între -2 şi zero grade Celsius în Muntenia şi între zero şi două grade Celsius, în Banat şi Dobrogea.

Pe de altă parte, cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta, în general, o tendinţă spre excedent, mai puţin în estul, sud-estul şi local sudul ţării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale, de 31,6 l/mp. Zonele Banatului, Crişanei, Maramureşului şi Olteniei vor prezenta cantităţi de precipitaţii de peste 50 l/mp

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. 

Agerpres

×
Subiecte în articol: meteo vremea prognoza meteo meteorologi