x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cum va fi vremea în perioada mai - iulie 2015

Cum va fi vremea în perioada mai - iulie 2015

de Dragoş Tănase    |    24 Apr 2015   •   14:33
Cum va fi vremea în perioada mai - iulie 2015

Administraţia Națională de Meteorologie (ANM) a publicat vineri, 24 aprilie, prognoza meteorologică pentru intervalul mai - iulie 2015.

Astfel, ultima lună de primăvară şi primele două luni de vară vor aduce, în general, temperaturi şi cantități de precipitații apropiate de normele multianuale, şi doar în mai ploile vor fi mai prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepţia regiunilor sud-estice, sudice şi estice. În luna mai, temperaturile vor fi apropiate de normalul climatologic, mai ales în sud-est şi local în sudul și vestul țării. În celelalte regiuni, valorile termice vor avea valori sub mediile multianuale ale perioadei, de 14,9 grade Celsius. Cantităţile lunare de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, cu excepția regiunilor sud-estice şi pe arii restrânse cele sudice şi estice, unde se vor situa în apropierea mediilor multianuale. La nivelul lunii mai, media multianuală lunară raportată la perioada 1981-2010 este de 66,5 litri/mp.

În luna iunie, valorile termice vor avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării. Astfel, temperaturile medii vor porni de la 15 grade Celsius, în Oltenia, și vor ajunge la 21-22 de grade Celsius în Banat, Crişana, Moldova și Muntenia. Media multianuală a lunii iunie este de 18,3 grade Celsius. La capitolul precipitații, prognoza arată cantități lunare ce se vor situa sub normele multianuale local în sudul, sud-estul și estul teritoriului (între 27 și 60 litri/mp), iar in regiunile centrale și nordice sunt posibile cantități peste aceste norme, de până la 107 l/mp.

În luna iulie, temperatura aerului se va situa peste media climatologică a lunii (stabilită la 20,2 grade Celsius), în sud-est şi local în sud. În celelalte regiuni se vor înregistra valori apropiate de normal, ce pornesc de la medii de 21 de grade Celsius și se ajung la 23 de grade Celsius. Cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de normal, local, în regiunile centrale și vestice ale țării (de la 67 la 102 l/mp), iar în restul teritoriului vor fi deficitare. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna iulie este de 77,8 l/mp.

×