x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Codul galben de inundații, extins pentru râuri din alte șase județe din Transilvania și Banat

Codul galben de inundații, extins pentru râuri din alte șase județe din Transilvania și Banat

de Redacția Jurnalul    |    25 Mai 2024   •   18:29
Codul galben de inundații, extins pentru râuri din alte șase județe din Transilvania și Banat

Update Hidrologii au extins codul galben de inundații și pentru râuri din județele Cluj, Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Alba și Hunedoara. La fel ca și avertizarea din Maramureș, în cele șase județe este pericol de inundații până la miezul nopții.

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale coteelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Crișul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Ciucea, județele: Cluj și Bihor. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Medeș.

De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de ateenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Bega – bazin amonte S.H. Făget, Bistra, județele Timiș și Caraș-Severin. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Rusca (afluent al râului Bistra).

Sunt posibile depășiri ale cotelor de atenție și pe râurile mici din bazinele hidrografice Târnava – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Blaj, Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Ocna Mureș – amonte S.H. Gelmar, județele: Alba și Hunedoara. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Ampoi – bazin inferior.

Anterior, hidrologii au emis cod galben de inundații pentru râuri din județul Maramureș.

Codul galben de inundații este valabil până la miezul nopții.

Știre inițială: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă o atenționare cod galben de inundații pentru râuri din județul Maramureș.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Depășirea se va produce pe râurile din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Lăpuș - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județul Maramureș.

Atenționarea cod galben de inundații este valabilă până la miezul nopții.

 

×
Subiecte în articol: inundatie COD GALBEN maramures rău