x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Revin ploile şi vremea rece. Vezi PROGNOZA METEO pentru intervalul 14-27 octombrie 2013

Revin ploile şi vremea rece. Vezi PROGNOZA METEO pentru intervalul 14-27 octombrie 2013

14 Oct 2013   •   14:02
Revin ploile şi vremea rece. Vezi PROGNOZA METEO pentru intervalul 14-27 octombrie 2013
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Valorile medii diurne vor oscila între 13 și 23 de grade Celsius în următoarele două săptămâni iar ploile vor reveni la jumătatea acestei săptămâni, și, ulterior, în perioada 22-24 octombrie, la nivelul întregii țări, potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 14-27 octombrie 2013.

 În zona Banatului, primele două zile ale intervalului regimul termic vor fi caracterizate de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv maxime în jurul a 21 de grade și minime nocturne de 10-12 grade. La mijlocul săptămânii, în intervalul 16-18 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii diurne, respectiv de 14-16 grade, se vor situa sub cele climatologic normale, iar valorile minime de 6-8 grade vor caracteriza dimineți normale. Începând cu data de 19 octombrie, încălzirea vremii va menține, cel mai probabil până în jurul datei de 25 octombrie, regimul termic peste cel obișnuit, atât în privința maximelor, ce vor fi de 19-23 de grade, cât și a minimelor, anticipate în jurul a 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în zilele de 15 și 16 octombrie, când vor fi posibile cantități de apă mai însemnate și, din nou, în jurul datei de 22 octombrie.

În regiunea Crișanei, în primele două zile ale intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv maxime în jurul a 20 de grade și minime nocturne de 10-11 grade. La mijlocul săptămânii, în intervalul 16-18 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii diurne, respectiv de 14-16 grade, se vor situa sub cele specifice datei, iar valorile minime de 6-8 grade vor caracteriza dimineți normale termic. Începând cu data de 19 octombrie, se va încălzi, vor fi maxime de 18-21 de grade, și minime anticipate în jurul a 9 grade. În zilele de 15 și 15 octombrie vor fi, local, cantități de apă mai însemnate și, din nou, între 22 și 24 octombrie, când se anticipează ploi slabe.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, la începutul intervalului, vremea se menține mult mai caldă decât în mod obișnuit la mijlocul lunii octombrie, media valorilor maxime urmând a se situa între 17 și 19 grade, iar a minimelor între 7 și 9 grade. Din 17 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12-14 grade, se vor situa sub cele specifice datei, iar valorile minime de 4-6 grade vor caracteriza dimineți normale. Începând cu data de 19 octombrie și posibil până spre sfârșitul intervalului de prognoză, regimul termic se va situa peste cel obișnuit, atât în privința maximelor, ce vor fi de 15-19 grade, cât și a minimelor, anticipate a se situa între 4 și 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie, când vor fi local cantități de apă mai însemnate, dar și în 23 octombrie când sunt posibile ploi slabe.

În zona Maramureșului, intervalul de prognoză debutează cu un regim termic peste cel mediu multianual, respectiv valori medii ziua de 18-20 de grade și 8-9 grade noaptea. Vremea se va răci apoi destul de mult, astfel încât între 16 și 18 octombrie temperaturile medii vor fi în jur de 13 grade, ziua, și de 4-6 grade, noaptea. Începând cu data de 19 octombrie, vremea se va încălzi treptat, iar regimul termic se va menține peste cel obișnuit, atât în privința maximelor, ce vor fi în medie de 16-18 grade, cât și a minimelor, anticipate a fi între 6 și 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, însă în 15 și 16 octombrie ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

În Moldova, în primele zile ale intervalului, valorile de temperatură se vor menține ușor mai ridicate decât cele înregistrate în mod obișnuit la mijlocul lunii octombrie, atât ziua, când se anticipează că media valorilor maxime se va situa între 17 și 19 grade, dar și noaptea, când minimele vor fi între 7 și 9 grade. În data de 17 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12-14 grade, se vor situa sub cele specifice datei. Ulterior, până spre sfârșitul intervalului de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel obișnuit, cu maxime în medie de 14-16 grade și minime între 5 și 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie când vor fi cantități de apă mai însemnate, dar și în 22-23 octombrie când sunt posibile ploi slabe.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, în prima parte a intervalului de prognoză, va fi un regim termic în jurul celui mediu multianual specific, respectiv valori medii de 17-19 grade, ziua, și 10-12 grade, noaptea. După scăderea de temperatură anticipată pentru data de 17 octombrie, va crește probabilitatea de a se înregistra, din nou, un regim apropiat de cel specific, atât în privința maximelor, ce vor fi în medie de 15-17 grade, cât și a minimelor, anticipate a fi între 8 și 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în intervalul 16-17 octombrie când se vor cumula cantități de apă mai însemnate.

În zona Munteniei, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 18-20 de grade și minime nocturne de 10-11 grade. În intervalul 17-18 octombrie, temperaturile vor scădea, iar valorile medii din cursul zilelor vor fi de 16-17 grade, în timp ce minimele nocturne se vor încadra între 6 și 10 grade. Începând cu data de 19 octombrie, vremea se va încălzi ușor, apoi temperaturile vor evolua în limitele normalului climatologic. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie, când vor fi posibile cantități de apă mai însemnate.

În Oltenia, primele trei zile ale intervalului de prognoză regimul termic se vor caracteriza de valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 18-20 de grade și minime nocturne de 10-11 grade. În intervalul 17-18 octombrie, temperaturile vor scădea, valorile medii din cursul zilelor fiind de 16-17 grade, în timp ce minimele nocturne de 6-10 grade vor caracteriza dimineți normale pentru această perioadă din an. Din 19 octombrie, regimul termic se va menține peste cel obișnuit, atât în privința maximelor, ce vor fi de 18-22 de grade, cât și a minimelor, anticipate în jurul a 8-10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 15 și 16 octombrie, dar și în jurul datei de 22 octombrie.

La munte, în general regimul termic se va menține apropiat de cel climatologic normal, cu valori maxime în medie de 9-14 grade și minime între 3 și 7 grade. Ceva mai rece va fi vremea în intervalul 16-19 octombrie, când media valorilor nocturne va fi în jurul a zero grade, iar cea a temperaturilor maxime va fi de 5-8 grade. Vor fi posibile precipitații slabe în mare parte a intervalului, însă în jurul datei de 16 octombrie acestea vor fi mai frecvente și mai însemnate cantitativ. În aceeași perioadă, pe fondul scăderii de temperatură, vor fi posibile și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, cu precădere la altitudini mari.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 14-27 octombrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

×