x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Fabrica de flori

Fabrica de flori

de Tudor Cires    |    04 Aug 2009   •   00:00
Fabrica de flori
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Câteva consideraţii pentru cei (sau cele) care şi-au propus în vacanţă să trăiască "la vie en rose", la Grasse



În secolul al XVI-lea, Grasse, orăşel francez situat la mică distanţă de Mediterana şi de Cannes, era celebru pentru tăbăcăriile sale. Pentru a îndepărta mirosul pielii, tăbăcarii foloseau esenţele naturale din regiune. Aceasta e pe scurt povestea esenţei florilor, care a devenit treptat sursă de bogăţie pentru Grasse, singura localitate din lume în care cuvântul "uzină" evocă poezia.

Cele câteva ateliere de parfum propuse spre vizitare turiştilor, în varianta "muzeu", se deschid azi gratuit curiozităţii. Cine nu râvneşte să picure la încheietura mâinii un strop de apă de trandafiri de mai de Grasse, floarea-regină din orga tuturor parfumurilor? Dar ştie cineva că pentru un kilogram de esenţă e nevoie de 750 de kilograme de preţioase petale?  

PERSONALIZAT. La Grasse, toate aceste delicate amănunte se descoperă în muzee, dar şi în cafenelele la stradă - unde, conversând, poţi privi cupluri parfumate urcând şi coborând scările medievale ale cetăţii - sau în cărţile anticarilor, din care te privesc personaje cu peruci pudrate...

Capitala mondială a fragranţelor, Grasse, are pentru fiecare turist un parfum personalizat. Pentru câţiva euro, dacă iubeşti viaţa în roz, ţi-l poţi prepara singur la un curs cu diplomă de absolvire care durează doar... 60 de minute!

×
Subiecte în articol: grasse febra cumpărăturilor