Cate locuri mai sunt in Europa pe care turismul de masa sa nu le fi transformat (inca) in masina de tocat turisti? Astazi, cand globalizarea ne face sa gasim aceeasi sticla de racoritoare in orice supermarket al lumii, ce sanse mai avem sa dam de ceva autentic, care sa miroasa a pasiune, truda si vointa?
Vreau sa povestesc despre trei insule de pe coasta occidentala a Siciliei, in municipiul Trapani. O Sicilie pe care ne incapatanam sa o gandim ca pe o coaja de pamant arsa de Soare si bantuita de mafioti si care, de fapt, ofera un pamant, o cultura, o traditie, o gastronomie si o ospitalitate care, pe cai tainice, intra si raman in inima vizitatorului.
Pantelleria, penultima treapta italiana, mai aproape de Africa decat de Sicilia, s-a nascut din capriciul unui vulcan: 83 de kilometri patrati de coline si varfuri negre de obsidian aruncate intr-o mare albastra de lapislazuli si acoperita de verdele smarald al vegetatiei mediteraneene, scunda si intortocheata. In ciuda naturii care, la prima vedere, nu ofera multe sanse insulei, surprizele nu lipsesc. La Pantelleria se pierde usor orice pariu: nu exista nici o sursa de apa si totusi insula e acoperita de verdeata, de vita-de-vie, maslini, capere si oregano: vantul si curentii fac sa nu se piarda 'transpiratia' insulei parjolita de un Soare african: condensul reprezinta o roua constanta care uda tot ce incolteste.
Pantelleria se mai numeste si 'insula tuturor vanturilor'. Acestea sunt atat de puternice incat plantele au priceput ca doar ramanand lipite de pamant pot sa supravietuiasca. Nimic nu creste in inaltime, ci doar pe orizontala. Verdeata se intinde ca o panza de paianjen pe sol, ii face umbra, reducand evaporarea apei. La randul sau, pamantul fereaca radacinile in inima sa de lava racita incat nici macar un fir de iarba nu se lasa smuls cu usurinta: vantul pierde pariul.
Insula e inconjurata de mare, adevarat, dar e nepotrivita pentru pescuit, la apa se ajunge cu greu: falezele sunt abrupte, peretii verticali, rocile ascutite, marea deindata adanca. O cetate in care locuitorii-agricultori – aproape 8.000 la numar – sunt propriii lor prizonieri. Si totusi, datorita pozitiei sale la rascruce de drumuri, insula a fost ravnita de mai toate popoarele care au trecut si s-au batut pentru ea: fenicieni, romani, bizantini, arabi...
In ciuda conditiilor naturale care par imposibile, sau poate tocmai de asta, produsele acestui pamant sunt unice, la fel cum unica este insula si cum unici sunt locuitorii ei. Multi ar fi depus armele in fata atator dificultati. Departe de continent, taiati de lume cand marea nu permite vapoarelor sa se apropie. Ca sa nu mai vorbim de avioanele care aterizeaza pe o pista de lungimea unei naframe, de pasagerii care, la aterizare, infig instinctiv picioarele in podea ca sa ajute avionul care franeaza din toate penele lui metalice. Cei care traiesc pe insula aceasta trebuie, si ei, sa aiba o fibra deosebita, o vointa de nezdruncinat. Altfel, sunt sigura, insula ar fi locuita numai de cateva capre razlete. Dar intervin si cultura, traditia, dragostea pentru pamantul pe care s-au nascut. Si, fara indoiala, mandria de a 'reusi', pur si simplu.
Oamenii acestia, care in mod normal pe o insula ar trebui sa fie pescari, fac ceea ce aici se numeste 'agricultura eroica'. Poate ca in urechile noastre, inca pline de eroismul prefacut al 'epocii de aur', fraza asta nu suna bine, dar e greu de numit altminteri ceea ce se vede pe insula aceasta, unde relieful sare ca o capra. Pentru a putea cultiva orice, trebuie mai intai adunate pietrele din terenul viitoarei terase, apoi pietrele se potrivesc cu rabdare de Sisif pana ce se imbina intr-un imens puzzle, fara mortar, fara ciment, ca sa alcatuiasca zeci, sute de kilometri de ziduri menite, pe de o parte, sa tina pamantul, pe de alta sa apere cultura, despre orice cultura ar fi vorba, de vanturile teribile. Intreaga insula e o imensa piramida in trepte. Exista terase si pentru un singur sir de vita-de-vie. De departe, privelistea e uluitoare: dungi verzi inramate de ziduri negre care, daca ploua, au luciu de piatra pretioasa.
De aproape, imaginea e la fel de neasteptata: crengile plantelor se intind concentric, se transforma in sute de mii de balerine care isi rotesc fustele in amfiteatre cu sclipiri de obsidian. Vita-de-vie nu se ridica mai sus de genunchi, caperele nici macar la glezna, maslinii imi ajung la umar. 'La inceput le punem pietre pe ramuri ca sa creasca lipiti de pamant', soseste explicatia. Mai apoi am crezut ca enologul care dadea explicatii facuse insolatie fiindca vorbea, cat se poate de serios, despre 'lupta dintre om si iepure': nu sunt de ajuns piedicile puse de o natura zgarcita, mai trebuia si o armata de urechiati gata sa dea iama in lastarii fragezi. Asadar, mai e nevoie si de plasa inalta si bine infipta pana la 40 cm adancime pentru ca iepurii sa nu reuseasca nici sa sara peste ea, nici sa scurme tuneluri subterane. Am asistat la culesul viilor – o cazna demna de Hercule – oamenii se apleaca pana la pamant: cosurile in care aduna strugurii sunt mai inalte decat via. Sa nu uit – peste tot unde am fost erau si romani. Romani molipsiti si ei de dragostea de insula. Familia Monica si Petre Branzan, din Tg. Jiu, se afla pe insula de 6 ani, cei doi copii ai lor aici s-au nascut. 'Cui ii place munca, aici are ce face', trage concluzia seful familiei.
In ciuda tuturor piedicilor, produsele insulei ating excelenta. Insula produce 'Passito di Pantelleria', un vin dulce de desert, unic in felul sau. Licoarea pretioasa are culoarea chihlimbarului, gust de stafida mustoasa si miros de Soare. Tot aici cresc cele mai cautate capere, bobitele magice care, adaugate la sosuri, la salate si la peste, deseori impreuna cu maslinele, schimba o mancare... fara gust intr-o delicatesa. Maslinele, crescute cu atata truda, sunt zemoase, cu pulpa generoasa si miros rotund. Oregano, planta cu caracter infipt, da gust deosebit la carne, la sosuri, la salate. Cu cat mai mici frunzele, cu atat mai parfumate.
Nu doar plantele s-au adaptat la conditiile insulei. Casele tipice, numite dammusi, sunt, evident, din piatra si construite fara temelie. Au acoperisuri bombate in asa fel incat in interior caldura sa se adune in concavitatea de sus si restul camerei sa ramana racoroasa. La exterior aceasta cupola impinge orice picatura de ploaie intr-o cisterna subterana. Tentat de farmecul insulei, Giorgio Armani, si dupa el multe alte VIP-uri, a cumparat si restaurat, cu 25 de ani in urma, un dammuso unde isi petrece deseori vacantele. Dar imaginea cea mai frapanta de pe insula este cea a... gradinii pentru un singur copac. Mai exista in jur de 500 de exemplare pe insula. Izolata cum era (si mai este), insula ducea lipsa de fructe, de vitamina C. Fapt pentru care imaginatia fara limite a omului a gandit un turn fara tavan, inconjurat de un zid rotund de piatra, gros de 1,5 m, cu diametrul 9-11 m si inalt pana la 4 metri, cu o singura minuscula usa – ca sa intri, te apleci ca si cum te-ai inchina – in care creste, maret si regal, un unic, urias lamai sau portocal. Cu alte cuvinte, aceasta era farmacia – locul in care se producea vitamina C pentru toata familia. Zidul atat de inalt si de gros protejeaza copacul, pastreaza umezeala si il face sa creasca precum Fat-Frumosul din basme. Am intrat in gradinile acestea cu sfiala: copacul unic, deseori centenar, impreuna cu curtea care il inconjoara, povestesc, cui stie sa asculte, nemaiauzite povesti de alta data, de alta viata, de vis si poezie. In mintea si in inima mea, Pantelleria ramane insula unde imposibilul nu exista.
Continuare in numarul viitor