x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

(P) Crama Domeniul Bogdan – sau legătura dintre istorie, cultură și natură, în arta vinificației

0
Autor: Diana Scarlat 27 Apr 2021 - 08:09
(P) Crama Domeniul Bogdan – sau legătura dintre istorie, cultură și natură, în arta vinificației
Vezi galeria foto

Vinurile naturale care provin din viile de pe Domeniul Bogdan, din Dobrogea, continuă tradiția de două milenii a locului. Aici, în ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C., în apropiere de satul Peștera, tradiția cultivării strugurilor este atestată încă din Antichitate. O nouă filă de istorie a vinurilor scăldate de soarele Dobrogei s-a deschis cu un deceniu în urmă, când s-a plantat o nouă vie, iar întreprinzătorii au optat pentru principiile agriculturii biodinamice. Astfel, vinurile produse pe Domeniul Bogdan provin din prima fermă viticolă biodinamică din România și sunt create doar din struguri de cea mai bună calitate, concurând la primele locuri de pe piața internațională.

 

Certificarea „Ecologic” a Domeniului Bogdan a fost obținută în 2016, de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție și Certificare activ încă din 1994. Specialiștii care contribuie, de zece ani, la producerea vinurilor din această zonă a Dobrogei au convingerea că strugurii de înaltă calitate pot fi obținuți doar prin respectarea principiilor și ritmurilor Naturii. Domeniul Bogdan s-a concentrat, astfel, pe Terroir – termenul provine din limba franceză (terre=pământ), derivat din latinescul „terrarium”, cu aceeași semnificație. Este un concept istoric și cultural, iar vinul astfel definit este profund legat de loc, de aspectele naturale, dar și culturale, alegerea fiind făcută de oenolog – specialistul care creează vinurile, care contribuie la trăsăturile, gustul și calitatea vinului. „Acest mod de cultivare permite terroir-ului să se exprime prin dezvoltarea de arome autentice și prin producerea de vinuri cu personalitate. Intenția noastră este să integrăm agricultura biodinamică cu cele mai noi tehnologii de producere a vinului, pentru a ne atinge scopul: producerea unor vinuri de excepţie”, explică reprezentanții  Domeniului Bogdan. După ce au cultivat podgoria, producătorii au făcut cercetare și călătorii de studiu în lumea fascinantă a vinului, din care au învățat că secretul unui vin foarte bun îl reprezintă strugurii de foarte bună calitate. Astfel au ales să cultive întreaga suprafață după principiile agriculturii biodinamice. „Este știința forțelor de viață, sistemul de cultură cu cea mai accentuată abordare holistică, aceasta fiind și viziunea noastră privind viitorul agriculturii, către o hrană sănătoasă. Astfel a luat ființă prima fermă viticolă biodinamică din România”, mai explică reprezentanții Domeniului Bogdan.

 

„Domeniul Bogdan s-a născut dintr-un vis… visul de a produce vinuri de excepție şi, în aceeaşi măsură, total naturale. Am pornit la drum în anul 2011, când am plantat viile noastre în Dobrogea, ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C.”

 

„Respectul pentru Viață în toate formele ei este baza filozofiei noastre: respect pentru Natură, pentru Pământ, plante, animale, insecte, pentru mediul înconjurător, pentru oamenii care lucrează în fermă și, nu în ultimul rând, pentru oamenii care consumă vinurile noastre.”

 

 

 

Terroir - vinurile produse în manieră biodinamică

 

Dobrogea este un loc binecuvântat, așezat între Dunăre și Marea Neagră, ce are tradiție milenară în viticultură și vinificație. Este primul loc din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic unde a crescut viță-de-vie și s-a făcut vin. „Viile noastre, situate în vecinătatea satului Peștera, se bucură de un sol bogat în humus, începând cu cernoziom, în partea superioară, urmat apoi de calcare, nisipuri, argile și altele. Clima din zonă cuprinde anumite particularități legate de poziția geografică, cu zile calde şi nopți răcoroase, având permanent parte de briza Mării Negre, care nu doar că oferă o bună ventilație a viei, dar și caracterul mineral specific vinurilor noastre”, explică reprezentanții Domeniului Bogdan. Din punct de vedere al viziunii biodinamice, conceptul înseamnă (foarte simplificat) că strugurii au fost obținuți prin procedee agricole care nu au folosit nici o substanță de sinteză. Singura substanță folosită este sulfatul de cupru de mină, adică piatra vânătă, care se găsește în natură. De asemenea, implică dezvoltarea vițelor și a strugurilor pe soluri fertilizate prin păstrarea unui echilibru biologic natural, în care coexistă o diversitate mare de plante și insecte specifice zonei și în care intervențiile umane se limitează la lucrările mecanice specifice și la plantarea anumitor specii de floră menite să asigure dezvoltarea armonioasă a ecosistemului local. Vinul este obținut din acești struguri, fără utilizarea vreunei drojdii selecționate, bacterii, enzime sau a altor biotehnologii în afara celor naturale și specifice zonei, în vase care continuă dezvoltarea naturală a vinului, respectiv lemn și beton alimentar care permit microoxigenarea necesară etapelor de dezvoltare până la vinul finit. Prin cumularea acestor proceduri, vinurile produse în manieră biodinamică sunt o reflecție fidelă a locului și soiului din care provin.

 

 

Soiurile cultivate pe Domeniul Bogdan, toate în regim biodinamic, sunt Fetească Neagră Pinot Noir Syrah (Shiraz) Merlot Riesling Muscat Ottonel Chardonnay Sauvignon Blanc Cabernet Sauvignon.

 


 



Mai multe titluri din categorie

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice
A păstra curățenia în casă este necesar nu doar dacă ții la aspectul estetic al locuinței, ci și pentru a menține sănătatea familiei. Realizarea treburilor domestice este pentru unele persoane o modalitate...

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...
Serviciul de email marketing furnizat de