x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanta cu branza si vin la pensiuni

Vacanta cu branza si vin la pensiuni

de Iohanna Onaca Purdea    |    10 Sep 2005   •   00:00
Vacanta cu branza si vin la pensiuni

Inceputul de toamna aduce turistilor vacante si oferte tentante la pensiunile agroturistice.

Inceputul de toamna aduce turistilor vacante si oferte tentante la pensiunile agroturistice. O zi de cazare cu mic dejun costa intre 175.000 si 500.000 de lei de persoana, in functie de categoria pensiunii.

Toamna este anotimpul potrivit pentru un concediu odihnitor in mijlocul naturii. Este vremea culesului viilor, a festivalurilor, a sarbatorilor traditionale in satele de munte. Recoltele se strang, gospodinele pregatesc dulceturile si muraturile, iar intregul sat e cuprins de forfota si emotia de toamna. Acum este timpul nimerit pentru o vacanta minunata la tara, unde gazdele te intampina cu o cana cu must, cu branza si pita, in jurul focului.

SERBARE CU BRANZA. La acest sfarsit de saptamana, turistii pot gusta diverse tipuri de branzeturi la festivalul "Branzei si tuicii", care are loc la Rasinari, in judetul Sibiu. Gazdele au pregatit un program de dansuri si muzica folclorica, dar si o tombola cu premii, organizata duminica, in ultima zi a festivalului. Castigatorii pot beneficia de un week-end gratuit la una din pensiunile locale.

Daca doua zile vi se par prea putine pentru a va bucura de farmecul satelor si de gustul branzei, puteti face o "Incursiune in Tara Branzeturilor", in judetul Brasov. Programul, oferit de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Brasov, cuprinde mai multe vizite la obiectivele turistice din zona: Castelul Bran, Muzeul Etnografic, Cetatea Medievala Rasnov, Cetatea Taraneasca de la Prejmer. La micul dejun puteti servi cinci sortimente de branzeturi, iar cina cuprinde felurite specialitati la gratar (frigarui, pastrama, pui, miel). La pensiunile brasovene de doua margarete va puteti caza cu 5-7 euro pe zi de persoana (intre 175.000 si 245.000 de lei vechi), tarif care cuprinde si micul dejun. La trei margarete, tarifele variaza intre 8 si 10 euro de persoana pe zi, iar la patru margarete acestea oscileaza intre 12 si 14 euro pe zi (circa 420.000-500.000 de lei vechi).

DEGUSTARI DE VIN. Cei care doresc sa se bucure de parfumul si de savoarea vinurilor de pe plaiurile vrancene pot alege programul "Drumul Vinului", care cuprinde degustari la cramele din Pnaciu, Tifesti, Jaristea, Odobesti. Pentru aceasta minunata expeditie in tara vinurilor trebuie sa va organizati in grupuri de minimum opt persoane. Pentru a degusta patru sau sase soiuri de vin, trebuie sa pregatiti in jur de 5-6 euro de persoana, iar pentru a savura si cateva tipuri de sampanie, mai scoateti din buzunar sapte euro (circa 245.00 de lei vechi). Turistii se pot caza la pensiunile din zona sau pot petrece cateva zile la Lepsa sau Gresu. Tarifele pentru o camera la pensiunile din reteau ANTREC variaza intre 600.000 de lei pe zi la doua margarete si 1,2 milioane de lei pe zi la patru margarete. Degustari de vinuri se pot face si in tinuturile prahovene. O minivacanta de sase zile la Cheia, cu cinci nopti de cazare, pensiune completa si degustare de vinuri costa 4,72 milioane de lei vechi.

FESTIVALUL SARMALELOR
Printre serbari se inscrie si Festivalul Sarmalelor, organizat de ANTREC Harghita la Praid, in perioada 23-25 septembrie. Dupa ce vor fi intampinati cu palinca si introdusi in atmosfera festivalului, turistii se vor putea caza la pensiunile din zona. Ziua festiva va incepe dis-de-dimineata, cu desteptarea data de fanfara comunei. Dupa micul dejun, oaspetii au ocazia sa admire parada echipelor participante la competitie. Echipele vor concura pentru a-si adjudeca titlurile de cea mai mica, cea mai mare, cea mai gustoasa sarma. Printre momentele incitante ale festivalului se numara campionatul de fotbal cu capatani de varza si ungerea "cavalerilor verzei". Festivalul se va incheia cu alegerea "printesei sarmalelor".

PROGRAM
In perioada 12 septem- brie - 1 noiembrie se va derula si programul special "Vacante la tara". Turistii pot petrece sase zile la pensiunile ANTREC din Tulcea, Neamt, Dambovita, Covasna, Cluj, Prahova, Suceava. Pentru cinci nopti de cazare, turistii vor plati 105 lei noi de persoana la pensiunile de doua margarete si 125 lei noi la pensiunile de trei margarete. Pretul sejurului nu include si masa, dar turistii pot servi preparate traditionale romanesti, gatite de gazdele de la pensiuni. In program sunt inscrise pensiuni din localitatile Durau, Ceahlau, Agapia, Farcasa, Almas, Pietrosita, Baile Balvanyos, Crisan, Ciocanesti, Sadova, Cornu, Breaza, Cheia si altele.
×