x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa A venit toamna!

A venit toamna!

de Cornelia Constantin    |    07 Sep 2006   •   00:00
A venit toamna!

MEREU VERDE
Gradina va poate oferi inca multe surprize
MEREU VERDE
Gradina va poate oferi inca multe surprize

De cum se apropie toamna, unii gradinari incep sa creada ca s-a terminat si sezonul florilor din gradina. Nimic mai gresit! Pentru ca in curand vom fi rasfatati cu o explozie de flori de crizantema, crini de toamna, o noua serie de flori ale indragitilor trandafiri si ale daliilor, iar frunzisul copacilor va reprezenta in sine o atractie. Asadar, treaba nu s-a terminat!

CULEGETI SEMINTELE!

Pentru ca in primavara viitoare sa nu mai alergati dupa seminte pentru a reface straturile cu flori anuale, culegeti de pe acum toate semintele disponibile. Puneti-le in pungute de hartie pe care sa le etichetati asa incat sa nu existe mai tarziu riscul sa le incurcati.

Peste iarna pastrati pungutele cu seminte in spatii uscate si racoroase. Primavara devreme sortati semintele si plantati-le in spatii protejate pe cele care s-au pastrat sanatoase. In acest fel rasadurile vor fi gata chiar la momentul cand vor trebui plantate in gradina.

Sunt multe plante care suporta si tunderi de toamna, pentru eliminarea uscaturilor si pentru corectarea portului. Dar nu este o regula care se aplica la toate plantele. Hortensia este o exceptie, asa ca aveti rabdare cu ea pana in primavara.

Unele dintre plantele care au stat in gradina in sezonul cald vor trebui aduse in casa sau in spatii protejate pe timp de iarna. Atentie mare sa nu le aduceti cu daunatori cu tot. Ei se elimina mult mai usor atat timp cat planta este in gradina. Verificati atent si aplicati tratamente preventive daca aveti dubii.

CUM VETI PROTEJA PLANTELE PESTE IARNA?

E adevarat ca iarna este inca departe, dar e bine sa va ganditi de pe acum ce veti face in privinta protectiei unor plante. Multe plante de gradina cu bulbi si rizomi necesita atentie. Unele trebuie acoperite cu straturi de frunze, cu folii protectoare sau trebuie sa li se scoata bulbii din pamant inainte de primele geruri.

REPARATI ADAPOSTURILE SI SERELE

Pentru ca nu stim cum va fi iarna care vine e bine sa ne prinda cu treburile terminate. Daca aveti adaposturi pentru unelte sau sere pentru pastrat plantele, verificati-le in timp util. Acoperisul e inca in stare buna? Izolatiile sunt la locul lor? Dar instalatiile diverse cum stau? Vor ingheta peste iarna? Unde adapostim ghivecele mari cu plante de terasa? Nu va mai retin. Aveti multe lucruri la care sa va ganditi si inca multe pe care trebuie sa le faceti chiar acum. Spor la treaba.

×