x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Acoperă-mi inima cu ceva…

Acoperă-mi inima cu ceva…

06 Oct 2007   •   00:00

Nichita Stănescu simţea că, o dată cu venirea toamnei, inimile indrăgostiţilor trebuie acoperite măcar cu umbra unui copac. Cel de-al treilea anotimp este insă nu numai vremea desfrunzirii, a plimbărilor pe alei ingălbenite sau a marilor frămăntări sufleteşti. El este, după unii inainte de orice, sezonul cănd se culeg roadele şi se fac toate pregătirile pentru o… hibernare liniştită.

Nichita Stănescu simţea că, o dată cu venirea toamnei, inimile indrăgostiţilor trebuie acoperite măcar cu umbra unui copac. Cel de-al treilea anotimp este insă nu numai vremea desfrunzirii, a plimbărilor pe alei ingălbenite sau a marilor frămăntări sufleteşti. El este, după unii inainte de orice, sezonul cănd se culeg roadele şi se fac toate pregătirile pentru o… hibernare liniştită.

Dacă toamna trecută am scris despre străngerea şi depozitarea legumelor şi fructelor ori despre asigurarea hranei şi a protecţiei animalelor domestice, anul acesta vom incerca să fim mai atenţi la chestiuni ce ţin de tehnică şi de resurse financiare. Dar nu vom demara seria unor articole mai "aride" decăt după ce vom plăti, in acest număr al suplimentului, tributul melancoliei…

Ce cade pe pămănt

Frunzele arborilor schimbă culoarea şi işi incep plutirea către sol, adeseori filmată cu incetinitorul. Castanii şi stejarii işi eliberează fructele din carapacea uscată, nucul aşteaptă să fie "bătut", iar pomii fructiferi scutură la cea mai mică adiere de vănt roadele prea coapte. Inainte de a pune măna pe greblă pentru a curăţa locul opriţi-vă o clipă, găndiţi-vă dacă nu cumvă ce cade pe pămănt trebuie să rămănă pămăntului.

Parte din frunzele şi crengile uscate va intra curănd in descompunere, devenind un ingrăşămănt ideal. Nici toate fructele comestibile, dulci şi zemoase, nu e obligatoriu să ajungă in cazan, la fermentat. Fără să avem o normă obligatorie şi fără să-i blamăm in vreun fel pe aceia care preferă curăţenia imediată şi riguroasă, credem că toamna trebuie lăsată să işi arate forţa naturală caracteristică. Ideea trebuie puţin nuanţată dacă vorbim despre tratamentul ce trebuie aplicat grădinilor, unde pentru anumite specii de plante căderea seminţelor pe sol este benefică, pentru altele culegerea semniţelor este recomandată de specialişti.

Podoabele din toamnă

Toamna este unul dintre cei mai mari "producători" de podoabe şi decoraţiuni naturale, o mare varietate de fructe, tije sau inflorescenţe uscate fiind de un spectaculos ce nu poate fi creat in laboratoare. De ce nu ne-am lăsa an de an, pentru căteva zile măcar, pradă bucuriei copilăreşti de a aduce in casă castane şi ghinde, tărtăcuţele delicat colorate, roşcove şi alune sălbatice? De ce nu le-am transmite generaţiilor viitoare plăcerea de a simţi mirosul inconfundabil de gutuie sau arta de a crea un aranjament cu fructe şi flori?

Cine ar refuza omagiul unui mănunchi impresionant de Frunze ce trec, inimitabil, prin toată paleta culorilor calde? Toamna este şi anotimpul florilor puternic parfumate şi extrem de rezistente, a căror vigoare impresionează.

Impotriva conservelor

Tradiţional, in gospodăriile romăneşti, toamna se pregăteşte o sumedenie de conserve. Dar căţi dintre noi mai ştiu gustul prunelor sau al merelor uscate, al fructelor şi legumelor ţinute la nisip pănă tărziu, in mijlocul iernii. Alimente care păstrează gustul natural şi valorile nutritive aproape integral, fără a fi trecute prin procese de fierbere, prăjire, afumare sau mai ştiu eu ce procedeu de conservare. Oricăt de spectaculoase şi de gustoase ar fi, murăturile, compoturile şi dulceţurile pregătite in casă ori cumpărate de la supermarket nu pot inlocui valoarea naturală a fructului crud. Toate aceste preparative de iarnă au o răspăndire şi o importanţă covărşitoare in mediul rural. Locuitorii oraşelor beneficiază intr-o mult mai mare măsură, pe toată perioada anotimpului rece, de fructe şi legume proaspete, dar spaţiile de producere şi depozitare de care dispun sunt mai mici şi mai prost dotate.

Grădina uitată

Toamna aduce mari şi impresionante modificări in viaţa vegetală. Grădina, ca o oglindă a trecerii implacabile a timpului, ne invită să participăm la splendoarea ei. O grădină curăţată de frunzele şi tulpinile uscate sau in care infloresc speciile tărzii este de apreciat.

Dar la fel de valoroasă, cel puţin din punct de vedere estetic, poate fi şi grădina "uitată" in care intervenţia omului este insesizabilă şi unde natura işi face toată lucrarea ei cu efectele imediate sau ulterioare asumate. O grădină care trece prin procesul natural de "adormire" poate fi in primăvară mult mai puternică şi mai spectaculoasă decăt una riguros controlată.

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară