x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou

Afla ce e nou

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    24 Aug 2006   •   00:00

OLIMPIADA DE MESTESUGURI TRADITIONALE

Educatie etno-identitara
Timp de sapte zile (intre 24 si 31 august), muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va transforma intr-un aliat al scolii, aici desfasurandu-se faza nationala a Olimpiadei de mestesuguri artistice traditionale, editia a XI-a. Vor participa copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani, selectionati la fazele judetene. Olimpiada este organizata impreuna cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Manifestarea debuteaza cu parada portului popular si se desfasoara dupa principiul targului de adulti. Finalistii competitiei sunt declarati "olimpicii" Romaniei si sunt recompensati cu diplome, premii, beneficiind in final de o tabara de specialitate.

CEA MAI MICA SI MAI COOL LOCUINTA

A II-a editie a unei competitii interesante
Un concurs pe care nu l-am putut trece cu vederea, si-a incheiat de putin timp cea de-a doua editie. Este vorba despre Smallest Coolest Apartments 2006 - Cel mai mic si cel mai reusit apartament, desfasurat in USA. O initiativa laudabila, pe care organizatorii o explica astfel: "Nu am acceptat niciodata ca lipsa de spatiu este fatala cand vine vorba despre crearea unei case inspirate si nimic nu ne invioreaza mai mult decat o casa decorata de insasi cei care locuiesc in ea, dupa propriile gusturi". Este un concurs la care au participat case si apartamente care se inscriu intr-un standard de dimensiuni, considerate ca fiind foarte mici. Este adevarat ca la noi suprafetele cele mai mici sunt cu mult mai mici decat ale lor, dar asta nu ar trebui sa fie o provocare si mai mare?
In imagini este prezentat proiectul castigator, un apartament (inchiriat) din San Diego California. Luati aminte la rezolvarile gasite de David si Im cei care locuiesc in el.


Unul dintre elementele care contribuie decisiv la aspectul ingenios si unic al amenajarii este elegantul perete alb, in fapt o cortina alba incadrata intr-o rama de lemn

SOLUTII NEOBISNUITE, CARE SCOT PETELE OBISNUITE

Tratamente binevenite pentru tesaturile patate
BERE: amestecati 1/5 otet si 4/5 apa si puneti pe pata. Petele vechi se scot cu un amestec de alcool si apa.
SOS DE ROSII: Pulverizati solutie pentru indepartarea grasimilor (detergenti pentru vase cu aceste proprietati sau produse pentru curatarea bucatariei sunt: Ajax Ultra Degreaser. Atentie la continutul in clor!), lasati sa actioneze si introduceti in apa fierbinte. Mai tarziu puneti otet cu o pipeta. Daca ramane culoarea, aveti nevoie de peroxid, urmat de spalare si de clatire.
GUMA DE MESTECAT: Introduceti haina in congelator intr-o punga de plastic. Apoi scoateti si curatati cat se poate. Indepartati ce a ramas cu solvent pentru uleiuri si clatiti cu alcool isopropilic (se gaseste la magazinele de electronice).
INGHETATA: Inmuiati tesatura intr-un solvent compus din glicerina si spirt.
IARBA: Inmuiati hainele intr-un solvent compus din: acid lactic (folositi lapte!), apa si alcool inainte de spalarea cu sapun. Folositi inalbitori pentru rufele albe.
CAFEA, COCA-COLA, MUSTAR: Mai intai tamponati zona cu sapun lichid pentru vesela (contine substante adaptate compozitiei acestor produse) si lasati sa actioneze cateva ore (urmariti efectul si apreciati dumneavoastra cand sa indepartati sapunul). Clatiti apoi cu apa.
Daca pata persista, incercati si cu spuma de ras. Pulverizati pe pata si lasati-o sa actioneze de la 30 pana la 60 minute. Spuma de ras contine cateva tipuri de alcool care pot actiona asupra acestor pete. Crema de ras sub forma de gel nu are nici un efect!

×