x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou

Afla ce e nou

01 Feb 2007   •   00:00

Galeria Anaid Art si Architecture Project

Expozitia poate fi vizitata pana la 18 februarie 2007, de luni pana vineri, intre orele 11:00-19:00, sambata intre orele 10:00-18:00 in cadrul Anaid Art Gallery
"Padurea de cenusa", prima manifestare importanta

Joi, 25 ianuarie, in cadrul Galeriei Anaid Art a fost lansat un proiect interesant intitulat Anaid Art+Architecture Project, ce se va desfasura pe parcursul intregului an expozitional 2007. Proiectul reprezinta, in practica expozitionala romaneasca, un nou mod de a privi si de a gestiona un proiect artistic de arta contemporana. Cadrul arhitectural de expunere va fi realizat de arhitectii Kim Attila, castigatorul Premiului Corian DuPont al Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2006, Adriana Diaconu si Tiberiu Bucsa. Debutul de la 25 ianuarie al acestei initiative a avut loc o data cu vernisajul expozitiei de pictura "Padurea de cenusa", semnata Ioan Sbarciu.

"Padurea de cenusa", proiect recent, propus si realizat de artistul Ioan Sbarciu, reuneste o serie de lucrari ce au avut ca punct de plecare fenomenul social, politic, economic si mediatic Rosia Montana. Drama omului si a naturii, in contextul Rosia Montana, a mai fost dezvoltata si in cadrul unei alte serii de lucrari intitulate chiar "Rosia Montana". Lucrarile de mari dimensiuni fac trimitere la peisajul ardelean printr-o balansare echilibrata intre abstract si figurativ.

Irlandezii investesc si in Romania

O relatie deosebita se consolideaza la acest moment intre Romania si Irlanda, membrul Uniunii Europene cu cea mai rapida rata de dezvoltare. Domeniile de interes sunt variate, unul dintre cele mai atractive ramanand piata imobiliara. Oamenii de afaceri irlandezi sunt primii care s-au aratat interesati de Romania inca din 1990 si continua sa o faca si in continuare. "Oamenii de afaceri irlandezi au o cultura, o educatie in ceea ce priveste investitiile imobiliare datorita randamentelor foarte bune obtinute in alte tari, in decurs de 30 de ani. Datorita puterii financiare acumulate, ei cauta piete emergente unde isi pot plasa banii cu randamente mai mari decat cele pe care le obtin in tarile europene cu piete mature", ne spune Eduard Uzunov, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-Irlanda (CCRI).

Mobilier oriental la preturi bune

Incepand de saptamana trecuta, aveti la dispozitie in magazinele Mobexpert peste 4.000 de articole de mobilier si decoratiuni (de provenienta orientala) la preturi cu pana la 20% mai mici. Reducerile rezultate din scaderea taxelor vamale vor fi permanente pentru produsele importate din tarile asiatice (India, Thailanda). "Pana acum, mobilierul din ratan sau lemn masiv importat din aceste tari, desi atractiv la pret in momentul achizitiei, datorita taxelor, ajungea la preturi mai mari in Romania. Acum putem oferi clientilor nostri, pe langa produse sic, si preturi la fel de sic", ne spune Dan Sucu, presedintele grupului de firme Mobexpert.

In paralel, de la inceputul lunii, in toate magazinele Mobexpert din tara se deruleaza si o campanie de reduceri promotionale, de pana la 40%, pentru colectiile din 2006. Acestei campanii i se asociaza promotiile de inceput de an (reduceri intre 10% si 15%), pentru o gama larga de mobilier.

Expozitie in alb-negru

In cadrul Galeriei "Grigore Mora" din Bucuresti a fost vernisata saptamana trecuta expozitia Urban Traces, un concept special care ne provoaca la un alt mod de a ne privi, de a ne descoperi identitatea imprimata de fiecare detaliu al vietii urbane, de la cartierul de blocuri, magazinul, supermarketul, mall-ul aferent pana la politica si cultura orasului, prin mijloacele sale specifice de comportament si comunicare. Materialele prezentate sunt concepute in principal in alb-negru, culorile punctand urmele pe care nu le mai percepem ca nefiindu-ne proprii, identitare.

Galeria "Grigore Mora" din Bucuresti este doar primul popas din itinerariul expozitiei. Urmeaza Iasi, Cluj, Timisoara. Expozitia este deschisa pana la 28 februarie si o puteti vizita de luni pana vineri, intre orele 12:00-18:00.

Un nou obiectiv artistic In Sibiu

Capitala noastra culturala europeana, Sibiu, are un nou obiectiv artistic cu care se poate mandri. Se numeste "fusul cu zurgalai" si se gaseste in Piata Mica, recent restaurata.

Creatie artistica inalta de 5,5 m, este opera unui taran de geniu, pe nume Petru Godja (zis "Pupaza"), din Valea Stejarului, Maramures, unul dintre cei dintai creatori populari (tarani) primiti in Academia Artelor Traditionale din Romania.

La temelia monumentului este un ghizd de fantana ale carui grinzi de stejar definesc, prin "rosturile" incheieturilor de la capete (romanii le numeau "rostre"), insasi temelia poporului roman constand din cuprinderea si simbioza a doua popoare: dacii si romanii. Fantana, de cea mai veche forma tipologica, in care ghizdul doar protejeaza ochiul limpede de apa (din care te adapi ingenunchind si luandu-ti singur apa, pentru potolirea setei), apare ca monumentul primordial al tuturor asezarilor omenesti, simbolizand ospitalitate funciara. Ea se alatura fantanii medievale (reconstituita) din Piata Mare, sugerand faptul ca deopotriva satul si orasul aveau, inca de la fondarea lor, menirea de a primi drumetii si calatorii lumii cu bratele deschise, de a-i adapa si hrani. Pe ghizdul fantanii sprijina o cruce avand inconjurat centrul sau cu un "colac", decorat cu celebra "funie maramureseana". Crucea "pusa" pe fantana simbolizeaza esenta spiritualitatii noastre crestine.
×