Idei pentru casa ta - Sufrageria sau locul de luat masa / Afla ce e nou - Tendinte 2006 in design interior / Proiect de casa - Propunere de 40.000 de euro la rosu
Reconsolidare preferentiala?
Editorial de
ADELA PARVU
Ce se va intampla cu blocurile vechi? Cand nu vor mai fi functionale, cand reconsolidarea si schimbarea instalatiilor va fi prea costisitoare, cum vor locui proprietarii, in ce conditii? Merita sa cumperi un apartament intr-o cladire veche doar ca e mai ieftin sau sa te abtii in speranta ca se vor gasi alte solutii pe viitor?
Am tot auzit de la arhitecti ca prin tarile occidentale blocurile vechi au fost fie desfiintate (demolate), fie imbunatatite. De multe ori i-am auzit pe acesti arhitecti emitand ipoteze, foarte siguri pe ei, asupra faptului ca si la noi va veni vremea cand aceste constructii nu vor avea alta soarta decat sa se prefaca in praf si moloz, iar pe locul lor sa fie ridicate alte constructii mai frumoase, noi si confortabile. Dar nu i-am auzit niciodata pe acesti specialisti sa vorbeasca despre problema sociala, de proprietarii care au platit la un moment dat pentru cumpararea unui apartament intr-un bloc vechi si care, ipotetic vorbind, ar putea sa asiste la demolarea locuintelor lor. Si daca arhitectii nu au nici o treaba cu problema sociala, ci asta revine autoritatilor, cum se va solutiona? Pentru ca este o mare dilema: daca esti proprietar teoretic iti asumi riscurile, indiferent care vor fi ele. Dar tot teoretic multi cetateni cred ca atunci cand cladirea in care locuiesc pateste ceva (spre exemplu in caz de cutremur) statul va interveni pentru rezolvarea situatiei. Si daca nu intervine sau o face numai partial? Cati dintre cei care cumpara locuinte in blocuri vechi se documenteaza temeinic cu privire la acest aspect inainte de a lua in calcul zona, suprafata, etajul sau vecinatatile? Cati nu sunt dispusi sa dea bani mai putini cu gandul ca au in sfarsit propria casa?
Am incercat sa vedem ce se intampla cu blocurile vechi din Capitala situate central si care sunt incluse in programul de reconsolidare. Am intalnit oameni care au locuit in conditii greu de imaginat pe perioada lucrarilor. Oameni care au stat cu pereti daramati si muncitori in casa. Oameni, indeobste pensionari, care nu au vrut sa plece pe perioada cat a durat santierul, de frica sa nu le dispara obiecte sau din neputinta de a gasi o locuinta cu
chirie.
Dar asta e latura emotionala. Pentru ca la rece, judecand dupa criterii economice, nu putem sa nu luam in calcul valoarea rezultatului unei astfel de investitii la care contribuie si statul, primaria, deci cetatenii. Un apartament dintr-un bloc central consolidat costa enorm si atunci poate ca se justifica tot chinul proprietarilor. Dar oare toate blocurile vor beneficia de acest tratament de consolidare, de ajutor din partea primariilor? Poate ca ar fi corect ca fiecare bloc cu bulina sa beneficieze de aceste privilegii, chiar daca nu este situat central, ca doar primele etape intr-o astfel de lucrare se face tot din bugetul strans de la cetateni. Cu siguranta insa ca inainte de a opta pentru o locuinta intr-un bloc vechi trebuie sa aveti in vedere la cumparare (la stabilirea pretului) anul de constructie, sistemul constructiv (pe cadre, cu pereti portanti etc), starea tehnica actuala a blocului.