x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Avantajele și dezavantajele unei centrale termice pe gaz

Avantajele și dezavantajele unei centrale termice pe gaz

09 Dec 2022   •   15:35
Avantajele și dezavantajele unei centrale termice pe gaz
Sursa foto: shutterstock

Dacă te gândești să renunți la sistemul centralizat de termoficare în favoarea unei centrale pe gaz, cel mai probabil vrei să știi avantajele și dezavantajele pe care aceasta ți le oferă. Nu mai este demult o noutate că centrala pe gaz a devenit populară în apartamente. Ea poate fi folosită la fel de bine și într-o casă, oferind apă caldă menajeră și încălzirea locuinței.

Pentru a avea o centrală termică pe gaz este necesar ca locuința ta să fie racordată la rețeaua de distribuție. Cu o centrală ai control asupra temperaturii din casă și vei plăti doar atât cât consumi. Află mai multe din acest articol! 

Avantaje

Te întrebi dacă să alegi sau nu centrala pe gaze? Trebuie să știi în primul rând că modelele disponibile azi pe piață au tehnologii inteligente, având un impact negativ redus asupra mediului înconjurător. Îți oferă o experiență de utilizare superioară, iar costul este amortizat în timp, lucru datorat eficienței de care dau dovadă. Sunt centrale termice în condensare, adică nu se pierde căldura și nici combustibil, deoarece gazele arse sunt reutilizate. 

Dacă te gândești să achiziționezi una nouă, fie că vrei s-o înlocuiești pe cea veche care s-a stricat, fie că te gândești să te debranșezi de la sistemul central de încălzire, găsești o multitudine de variante potrivite pentru nevoile tale. De exemplu, o centrală termică pe gaz de la MatHaus.ro îți poate asigura nivelul necesar de căldură. Află mai multe despre avantajele pe care ți le oferă în rândurile următoare!

Autonomie energetică

 Centrala pe gaz înseamnă în primul rând că te vei bucura de confortul termic dorit în propria casă, fără să mai depinzi de sistemul centralizat de încălzire. Vei avea mai multă căldură, exact așa cum tu îți dorești. Cu ajutorul termostatului îți vei putea seta mai multe sau mai puține grade, astfel încât vei obține temperatura dorită în toată casa. Datorită centralei, defecțiunile și reparațiile la sistemul centralizat de încălzire nu vor mai avea repercursiuni asupra apei calde menajere și a căldurii din locuința ta. 

Eficiență energetică 

Așa cum ai aflat, centralele termice pe gaz care se găsesc pe piață la ora actuală sunt extrem de eficiente. În plus, pot funcționa cu sisteme inteligente de control, precum termostatele care se conectează la internet. Trebuie punctat că centralele termice pe gaz în condensare au o eficiență energetică mai mare decât cele vechi, pentru că au ca principiu condensarea vaporilor din gazele de ardere în zona schimbătorului primar al centralei, astfel încât căldura eliberată să poată fi recuperată.

Ușurință în utilizare

Centrala termică pe gaz merge fără a avea nevoie de supraveghere și nici de alimentare. Altfel spus, funcționează complet autonom, fără să fii nevoit să consumi timp pentru a o pune în funcțiune. Tot ce trebuie să faci este să setezi termostatul la temperatura dorită. Este modul în care comunici cu centrala, controlând încălzirea și răcirea casei potrivit nevoilor tale. Centrala pe gaz este astfel o variantă foarte bună pentru o categorie largă de utilizatori.

Întreținere minimă 

Este nevoie doar de o verificare tehnică periodică, o dată la doi ani, care se face de un specialist acreditat. Această verificare este obligatorie prin lege și are rolul de a te asigura că centrala funcționează la parametri normali. Deci nu trebuie privită ca pe un lucru îngrijorător, ci ca pe o bună practică pentru siguranța ta și a locatarilor. În plus, cu astfel de verificări periodice prelungești și durata de viață a centralei. 

Dezavantaje

Înainte de a face achiziția unei centrale termice noi pe gaz este firesc să cunoști și dezavantajele. Dacă te gândești că prețul este unul ridicat, trebuie să ai în vedere că acest cost va fi amortizat în timp, lucru datorat faptului că centralele pe gaz sunt foarte eficiente. 

Racordarea la rețeaua de gaz metan 

Nu toate gospodăriile din România sunt legate la rețeaua de gaze. Dacă trebuie doar să te racordezi la țeava de gaze din bloc, procedura este mai puțin amplă. Necesită să urmezi niște etape, printre care: cerere de acces la sistemul de distribuție gaze, formular tip cu acordul vecinilor care au deja instalată o centrală termică, acordul asociației de proprietari s.a.

Montarea făcută de o echipă de specialiști 

Centrala pe gaz necesită a fi montată și pusă în funcțiune de firme autorizate. În felul acesta știi că centrala este instalată corect și se evită riscul producerii unui accident. De asemenea, există câteva condiții tehnice legale în ceea ce privește poziționarea și montajul centralei în apartament.


 

Centralele pe gaz îți oferă confortul dorit. Așa cum ai aflat, modelele actuale au un randament crescut. Trebuie punctat și designul modern, care le face foarte ușor de integrat în ambientul casei. Există foarte multe modele disponibile pe piață, deci alege-o pe cea potrivită nevoilor tale!

×