x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casă de inspiraţie burgheză

Casă de inspiraţie burgheză

de Georgiana Teodorescu    |    31 Iul 2008   •   00:00

Situată în apropierea comunei Cernica, pe un teren care se deschide către o mică zonă împădurită, casa prezentată azi răspunde dorinţei clientului de a avea o locuinţă funcţională şi confortabilă, dar şi cu o accentuată funcţiune de reprezentare.

Situată în apropierea comunei Cernica, pe un teren care se deschide către o mică zonă împădurită, casa prezentată azi răspunde dorinţei clientului de a avea o locuinţă funcţională şi confortabilă, dar şi cu o accentuată funcţiune de reprezentare. Una dintre principalele cerinţe ale temei a fost utilizarea ca model a locuinţelor burgheze eclectice de la sfîrşitul secolului al XIX-lea, care se mai găsesc, restaurate sau nu, în cîteva zone ale Bucureştiului vechi. Pentru a răspunde acestei dorinţe a clientului, fără însă a fabrica o pastişă, s-au preluat de la tipologia menţionată proporţiile, ierarhizarea nivelelor şi volumetria simetrică, cu corpul central proeminent şi supraînălţat, dar s-au stilizat şi s-au epurat detaliile (forma ferestrelor, a scării de acces, a lucarnelor, a copertinei de la intrare) ori pur şi simplu s-au eliminat, existenţa lor fiind evocată prin diverse mijloace: alternanţa între finisajul mat şi cel lucios la placajul din piatră al faţadei pentru sugerarea detaliilor de ancadrament ale ferestrelor, transpunerea în negativ a profilului de ancadrament din zona intrării etc. Plasarea fără ambiguitate a casei în contemporaneitate se realizează şi prin colarea unui element evident modern: faţada-cortină care decupează în lateral volumul casei, oferind lumină şi vizibilitate panoramică livingului şi dormitorului matrimonial de deasupra.
 

Organizarea interioară

Funcţional, spaţiile casei se organizează în jurul holului central de acces, cu înălţime pe două niveluri, flancat de două şiruri de coloane ce gradează trecerea către spaţiile de locuit: livingul, diningul, bucătăria şi un birou care poate servi şi drept cameră de oaspeţi. La etajul uşor mansardat se află trei dormitoare, cel matrimonial fiind deservit de o baie proprie, cu dotări şi finisaje de lux, şi de un dressing-room. Accesul către aceste anexe este separat de spaţiul dormitorului printr-o colonadă. La demisol se găsesc o sală de sport, o zonă de destindere cu jacuzzi şi saună, spălătoria, centrala termică, un garaj pentru două maşini şi spaţii de depozitare.

 
35 euro/mp
preţ pentru proiectare completă(arhitectură, instalaţii şi rezistenţă)

 
Îi informăm pe cititori că domnul Răzvan Crîşmaru, care a publicat în paginile suplimentului nostru un proiect de casă în urmă cu două săptămîni, sub titulatura de urbanist are dreptul să semneze doar documentaţii de urbanism, şi nu documentaţii de arhitectură, proiectul prezentat de dumnealui fiind supravegheat şi semnat de un arhitect cu drept de semnătură.

 

Către arhitecţi

Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei mele, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: proiect de casă