x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Castelul del Monte, bijuterie de arhitectură medievală

Castelul del Monte, bijuterie de arhitectură medievală

de Cristina Zaharia    |    19 Ian 2008   •   00:00

Castelul del Monte este un castel din secolul al XIII-lea, si­tuat în regiunea Apulia din sud-estul Italiei. Castelul del Monte este o capodoperă a arhitecturii medievale militare.

Castelul del Monte este un castel din secolul al XIII-lea, si­tuat în regiunea Apulia din sud-estul Italiei. Castelul del Monte este o capodoperă a arhitecturii medievale militare. Are o formă perfectă, un design armonios combinat cu elemente culturale din antichitatea clasică, arhitectură islamică şi gotic cistercian din nordul Europei.

 

Construirea castelului

Împăratul Frederick al II-lea von Hohenstaufen (1194-1250) a ordonat construirea castelului în anul 1240. Acesta a fost un om talentat: un monarh absolut, dar şi un mare iubitor de cultură.

După finalizarea construcţiei, în anul 1240, clădirea a fost folosită de Frederick ca şi casă de vânătoare, până când acesta a murit în anul 1250. Mai târziu a fost transformat în închisoare, a fost folosit ca refugiu pe perioada epidemiilor şi, în cele din urmă, a fost lăsat în paragină, iar mozaicul şi statuile care decorau interiorul au fost furate.

 

Foarte multe materiale di­ferite au fost folosite la construirea castelului: pia­tră de var pe pereţii exteriori, brecie la intra­re/ieşire şi pe porţi, marmu­ră pe coloa­ne­le cu trei părţi şi pe pardo­seală. Pereţii camerelor au fost probabil acoperiţi cu plăci de brecie şi marmu­ră. Altă tră­sătură importantă este prezenţa unui număr mare de băi, care era foarte co­mun în acea vreme în lu­mea arabă, dar extrem de rar întâlnită în Vest. Zidul principal are o înălţime de 25 metri şi cele opt turnuri au, fiecare dintre ele, o înălţime de 26 metri. Laturile octogonului central au o lun­gime de 16,5 metri. Castelul del Monte pare a fi pro­iec­tat de îm­păratul Fre­derick însuşi şi construit nu numai de for­ţa de muncă locală, dar şi de sarazini sau de experţi pietrari nordici

 

Construcţie dominantă

Castelul a fost construit pe un deal, în pustietate. Acesta poate fi zărit de la mare distanţă, dominant deasupra numeroşilor măslini, într-o ambianţă plăcută. Forma perfect octogonală este principala proprietate a clădirii. Piatra de var cu cuarţ folosite seamănă, de la distanţă, cu marmura.

Interiorul este gol şi este greu de imaginat că cineva a locuit aici. Poves­tirile de-a lungul vremii despre castel nu au lăsat să se înţeleagă că acesta a fost folosit cu regularitate, ci doar a fost conceput şi destinat ca operă de artă. De aceea, la mai mult de 750 de ani de la terminarea sa, castelul este încă vizitat şi admirat.

 

Particularităţi

O particularitate a castelului del Monte este folosirea repetitivă a numărului 8 şi proiectul general octogonal. Se găsesc opt camere în formă trapezoidală la parter şi la primul nivel, de unde se poate privi în curtea octogonală, din fiecare colţ, unde este localizat câte un turn cu opt părţi.

Influenţa clasicului se regăseşte în frizele şi cornişele de la geamurile uşilor care dau în grădină, în capitelurile din marmură şi în aspectul porţilor. Reminiscenţele mozaicului de pe podeaua celor opt camere de la parter sugerează influenţa islamică.

Castelul del Monte se numără printre cele mai vizitate monumente din Italia, fiind parte integrantă din traseele turistice ale marilor firme şi a fost trecut, în anul 1996, pe lista patrimoniului UNESCO.

 

Proprietar, Guvernul

După ce a fost abandonat pentru o perioadă bună de timp, castelul a fost cumpărat, în anul 1876, pentru suma de 25.000 de lire de către guvernul ita­lian. Acesta a început în anul 1928 procesul de restaurare, din cauza deteriorărilor masive ce au avut loc de-a lungul timpului.

 

 

 

×
Subiecte în articol: castelul monte constructii celebre