x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce mai facem pe trotuar?

Ce mai facem pe trotuar?

de Adrian Parvu    |    14 Dec 2006   •   00:00
Ce mai facem pe trotuar?

Montarea ilegala si demontarea pripita a unor dale si borduri pe un trotuar bucurestean a facut, zilele trecute, ceva valuri prin mediile autohtone. Fara sa iau in considerare persoanele si institutiile direct implicate, imi voi permite sa fac niste observatii personale asupra subiectului.

Montarea ilegala si demontarea pripita a unor dale si borduri pe un trotuar bucurestean a facut, zilele trecute, ceva valuri prin mediile autohtone. Fara sa iau in considerare persoanele si institutiile direct implicate, imi voi permite sa fac niste observatii personale asupra subiectului. Primul lucru pe care il voi constata este acela ca damblaua asta de a "infrumuseta" bucatica de trotuar aflata de-a lungul gardului personal sau in perimetrul unei firme ori institutii e destul de veche si efectele ei se pot vedea cam la tot pasul, prin toata tara.

Faptul ca, pana mai ieri, nimeni nu parea sa bage de seama ce se intampla e cel putin ciudat, cum la fel de ciudata e si graba cu care cineva s-a trezit sa puna lucrurile la punct in cazul in speta. Exista si aici o lege a domeniului public pe care o respecta cine vrea si o incalca cine e smecher si poate. De la inghesuite magazine second-hand pana la impunatoare si respectabile sedii de banci, trotuarele ne sunt confiscate si transformate conform unor planuri proprii, care mai de care mai fistichii si mai "speciale".

Din punct de vedere estetic si functional, o parte a acestor interventii corective mai pot fi acceptate, dar cele mai multe dintre ele sunt adevarate mutilari, sunt de-a dreptul urate, prost executate si periculoase. Regula in orice comunitate civilizata o fac cei desemnati prin vot sa gestioneze bunul public, iar odata stabilita, ea trebuie respectata de toata lumea.

Imaginati-va ce s-ar intampla daca in dreptul fiecarei proprietati s-ar pune pe trotuar ce vrea sau ce poate proprietarul, materiale diferite prin structura, culoare, dimensiune si mai stiu eu ce. Nu mai vorbesc de faptul ca in mod revoltator si fatadele cladirilor sunt placate sau vopsite dupa bunul plac al fiecaruia, nerespectand normele elementare de urbanism. Si de aceasta data cred ca, indiferent de parerea unuia sau a altuia dintre noi, vinovata este autoritatea locala.

Daca exista aprobari pentru astfel de lucrari, trebuie dati urgent afara aceia care le-au semnat. Inspectorii trebuie sa iasa de prin birouri, sa dea amenzi, sa ordone remedierea situatiei in termeni legali si in timp rezonabil. Iar presiunea asupra cetateanului trebuie sa dispara urgent, indiferent ca ea este de natura financiara, sociala sau pur si simplu estetica.
×