x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce reparații capitale se fac la o casă veche? Cum se face o planificare perfectă?

Ce reparații capitale se fac la o casă veche? Cum se face o planificare perfectă?

08 Feb 2022   •   15:11
Ce reparații capitale se fac la o casă veche? Cum se face o planificare perfectă?

Dacă ai decis să cumperi o casă veche și trebuie să faci reparații mari, ai nevoie de o planificare perfectă. În acest proces te poate ajuta un arhitect, care va face un proiect. El va folosi programe de proiectare pe calculator, destinate realizării unui plan de locuință, sau modelării volumetrice și vizualizării tridimensionale a casei de locuit. 

Cum se face planificarea pentru restaurare?

După cum spuneam, ai nevoie de un plan bine pus la punct. Trebuie să știi ce trebuie să faci, care sunt lucrările și în ce ordine le vei realiza cu ajutorul unei echipe de persoane calificate. Pentru început, trebuie să vezi casa, să analizezi bine toate aspectele și apoi să compari rezultatele cu un proiect, care este stabilit în mod virtual, prin programe de calculator de proiectare, cum este de exemplu aplicația 3D Sweet Home.

Foarte important este să stabilești ce materiale ai nevoie, care este cantitatea exactă și dacă te încadrezi în bugetul pe care îl ai. Pentru asta ar fi bine să vezi și oferta celor de la grinzi.ro, care vine cu prețuri accesibile la o gamă foarte variată de materiale de construcții și bricolaj, la cherestea și grinzi, care sunt de calitate înaltă. Multe dintre aceste materiale au prețuri la reduceri, drept urmare, asta te-ar putea ajuta să faci economie și să te încadrezi într-un buget convenabil.

Daune  și reparații capitale la o casă veche

Înainte de a începe reparațiile și de a cumpăra materialele, trebuie de analizat daunele. Evaluarea casei se face cu atenție, cu ajutorul unui specialist. Principalele daune care apar la casele vechi sunt următoarele:

Pot exista fisuri și crăpături la pereții exteriori, pot fi grinzi de lemn putrezite și grinzi de metal ruginite. La subsol este posibil ca pereții să fie umezi, iar asta necesită lucrări de hidroizolație a fundației.

Trebuie să verifici izolația casei și ventilația interioară a pereților, pentru că de regulă acestea lasă de dorit la casele vechi. Uneori astfel de lucrări sunt realizate neadecvat, lucru ce se poate vedea destul de ușor. Dacă tencuiala este umflată și cade din cauza umidității, înseamnă că sunt probleme de izolație la pereții interiori. Este bine de verificat și izolația fonică și ce materiale de finisare s-au folosit, dacă acestea au fost sau nu tratate cu substanțe ignifuge.

Acoperișul este foarte important la casă, deci este vital să aibă țigla în stare bună. Pentru a nu avea surprize nedorite mai târziu, este indicat să verifici toată structura acoperișului. Vezi dacă unele elemente din lemn – cum sunt grinzile – nu sunt cumva putrezite și ar trebui înlocuite. De asemenea, verifică lucrările de hidroizolație și termoizolație de la acoperiș. Și coșul de fum contează, vezi dacă nu trebuie renovat. Verifică și jgheaburile de la casă, dacă sunt bine atașate și dacă sunt suficient de rezistente.

La o casă veche trebuie să analizezi cu atenție ușile și ferestrele, pentru că în majoritatea cazurilor, acestea sunt deteriorate și trebuie înlocuite. Daunele constau în probleme de rezistență la pervazuri, de integritate a stratului de acoperire sau de izolare a ramelor ce pot crește riscul de condens și igrasie.

Dacă la casă sunt și scări din lemn, probabil și acestea necesită reparații majore sau în orice caz înlocuirea unor elemente deteriorate. Scările trebuie de obicei renovate la casele vechi. De asemenea și pardosela din lemn la o casă veche ar putea să arate jalnic și să scârțâie sub picioare. Ea ar trebui înlocuită cu una nouă, care să îmbunătățească aspectul de design interior al locuinței.

Alte daune pot să apară la instalațiile sanitare, de încălzire și electricitate. Dacă există sobe la casă, este posibil ca și acestea să trebuiască renovate. La instalațiile sanitare se verifică toate țevile și conductele, să nu fie înfundate, dar mai bine ar fi de schimbat toate instalațiile – acest sfat este dat de specialiști mai ales în cazul unor case foarte vechi.

Alături de aceste daune, cu siguranță mai pot fi și altele noi, care necesită achiziționarea de materiale pentru restaurare și reparații, dar și costuri suplimentare. 

 

×